USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель

Ймовірно, що дефіцит електрики наступної зими все ж буде
енергетика
Джерело: скріншот

Україна до наступного опалювального сезону зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури. І перша причина – наявність обладнання. Вся річ у тому, що це обладнання, яке було побудовано в радянські часи, унікальне і його треба зробити, виробити знову. Про це в ефірі UWN розповів голова Київського офісу Секретаріату Енергетичного співтовариства, міністр енергетики та захисту довкілля України (2019–2020) Олексій Оржель.

"Є певні оцінки, що ми зможемо десь відновити до 35–40% (до зими, – ред.), якщо будемо займатись перенесенням того обладнання, яке вціліло на інші об'єкти і встановлювати там (якщо наші друзі, партнери дадуть своє старе обладнання). Ми чуємо, що країни Балтії, Німеччина, інші країни дивляться на те, щоб розібрати своє старе обладнання і дати Україні. Це дозволить нам відновити 30–40%. Але у нас все одно в загальному балансі дефіцит на наступну зиму буде", – сказав Оржель.

Зрештою й додав, що тут має бути комплексний підхід: перше – захист наших централізованих об'єктів (як газової інфраструктури, так і електроенергетичної інфраструктури), друге – прифронтові міста мають мати відповідний план зі встановленням децентралізованих генерацій в умовах.

"Я, наприклад, зараз говорю про місто Харків, в якому просто знищили централізовані системи генерації і там треба встановлювати розподілену генерацію, яка б могла забезпечити критичну інфраструктуру. Тут нам суперважливо в такому разі, щоб люди в Харкові, коли навіть є якийсь локальний блекаут, то вони мають воду і теплову енергію у своїх квартирах. Тобто немає електричної енергії, але є можливість все ж таки знаходитися і є певні цивілізаційні послуги. Якщо буде повний блекаут і забезпечити роботу каналізації та водопостачання або теплопостачання неможливо, це вимагає евакуації людей. Тому в такому разі такий аспект, коли ми використовуємо розподілену генерацію для того, щоб заживити критичну інфраструктуру, – абсолютно розумний підхід", – пояснив він.

А що з графіками відключень?

"Насправді вже доведені графіки до бізнесу і промисловості. Це якраз ті графіки, які ми вимушено зараз запускаємо через те, що є дефіцит в системі. Сьогодні береться імпорт електричної енергії для того, щоб забезпечити відповідно можливість збалансування енергетичної системи. В цьому аспекті ще для побутових споживачів відключення немає. Але треба розуміти, що на сьогодні це не є максимум споживання. Це просто у нас досить низький рівень на сьогодні і ми вже бачимо, наскільки у нас обмежені можливості енергетичної системи", – пояснив Оржель.

Фахівець уточнив, що загалом через російські атаки Україна втратила близько 7 ГВт потужностей. Чи багато це? Рахуємо: до повномасштабного вторгнення у нас був пік споживання 24 ГВт, а втратили ми через збройну терористичну атаку 7 ГВт. Тобто це десь третина всіх потужностей.

"Це колосальні цифри. І насправді, щоб їх (потужності, – ред.) створити заново, треба багато часу", – додав експерт.

Втім, проблема постає не лише з часом. Оржель зазначив, що відновити енергетику швидко не вдасться і перша причина – наявність обладнання. Вся річ у тому, що це обладнання, яке було побудовано в радянські часи, унікальне і його треба зробити, виробити знову. 

Ще одна причина – якщо наші партнери не дадуть нам можливості захистити ці об’єкти, ймовірно, що росіяни будуть далі бити по них.

РФ знищує українську енергетику

Раніше міністр енергетики Галущенко сказав, що атаки росіян тепер краще сплановані, ніж атаки в попередні два роки. Обстріли виводять з ладу генеруючі об’єкти та обмежують постачання електроенергії. 

"Руйнування були значні – і в електроенергетиці, і в електропередачі. Ситуація складна, досі не розуміємо масштаби збитків, оскільки багато об’єктів все ще в руїнах. І ми не можемо до них дістатися, вони вже вимірюються мільярдами гривень – 1 мільярд гривень еквівалентний приблизно 26 мільйонам доларів. І можуть продовжувати зростати, навіть досягти мільярдів доларів", – уточнював глава відомства.

Галущенко зазначав, що Україна шукає необхідне енергетичне обладнання по всьому світу – і зокрема в сусідніх країнах – для заміни свого пошкодженого обладнання. Але це полювання може бути марним, якщо країна не матиме достатньо протиповітряної оборони, акцентував міністр.

А поки серія ворожих ударів продовжується. Наприклад, в ніч проти 11 квітня російські війська вдарили по Трипільській ТЕС. Це найпотужніша електростанція, яка генерувала понад половину енергії для підприємств Київської області. У результаті вона зруйнована повністю, у "Центренерго" масштаби називають жахливими. Після цього обстрілу можна констатувати, що "Центренерго" втратило 100% генерації.

Читайте також:
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні
Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ