USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Допомагав росіянам мінувати поля під час окупації Харківщини: СБУ затримала агронома

Крім того, зрадник забезпечував окупантів фермерськими харчами та дровами для обігріву захопленої школи
колаборант
Затриманий агроном
Джерело: Telegram СБУ

Служба безпеки України викрила ще одного ворожого поплічника, який співпрацював з російськими військами під час окупації Харківщини. Зловмисником виявився агроном місцевої ферми, повідомили в пресслужбі відомства.

Після захоплення Куп’янського району колаборант допомагав загарбникам орієнтуватися на місцевості та обирати територію для облаштування мінних полів.

"Тож вороги мінували ділянки навколо райцентру, у тому числі місцеві дороги, якими користувались мирні жителі. Крім того, фігурант забезпечував окупантів фермерськими харчами та дровами для обігріву захопленої школи, в якій вони базувалися. При цьому трьох російських командирів їхній поплічник розквартирував у власному будинку", – йдеться в інформації слідства.

Також зловмисник вимагав від своїх колег передавати загарбникам бетонні блоки та деревину для облаштування фортифікаційних споруд. У разі відмови – погрожував ув’язненням до російської катівні.

"Після звільнення району зрадник залишився на території громади, заліг на дно та сподівався уникнути правосуддя. Втім, співробітники СБУ встановили його місце перебування і затримали. Наразі йому повідомили про підозру", – додали слідчі.

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

Раніше

Торік у жовтні на Харківщині правоохоронці викрили 29-річного чоловіка, який під час окупації передавав російським військовим інформацію про українських патріотів, грабував односельців і допомагав окупантам облаштовувати мінні поля. 

"За даними слідства, під час окупації збройними силами РФ с. Макарове Золочівської ОТГ Богодухівського району місцевий активно допомагав ворогу. Чоловік, будучи проросійськи налаштованим і не маючи патріотичних переконань, добровільно співпрацював із загарбниками", – розповіли в Харківській обласній прокуратурі.

Зокрема, ворожий поплічник передавав окупантам відомості про проукраїнськи налаштованих мешканців, у тому числі учасників АТО/ООС, військових ЗС України та співробітників українських правоохоронних органів.

Новини за темою: Україна розробляє механізми для протидії колаборантам, які втікають за кордон

Також ми повідомляли, що понад сім тисяч осіб подали в розшук торік, за даними Міністерства внутрішніх справ. Найчастіше у розшук потрапляють через колабораціонізм, крадіжки та шахрайство, а більшість розшукуваних – віком від 24 до 45 років

Читайте також:
Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони