USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

ЗСУ контратакують на Харківщині, але окупанти просунулися на Донеччині та Луганщині

Росіяни продовжують посилювати свої війська
ЗСУ

ЗСУ. Фото ілюстративне

Джерело: Володимир Зеленський

Збройні сили України контратакували біля Глибокого на півночі Харківської області. Однак ворожі війська просунулися вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна у Луганській області й під Авдіївкою Донецької області, повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

За даними Інституту, окупанти 20 і 21 липня продовжували локалізовані наступальні операції на північ і північний схід від Харкова, але не просувалися. Крім того, вороги атакували поблизу Глибокого та у Вовчанську (Харківщина). Проте ЗСУ контратакували біля Глибокого.

Росіяни продовжують посилювати свої війська у цій місцевості, аби потім вести наступальні дії на Харківському напрямку, стверджують аналітики.

"Вороги тренуються протягом від двох до шести тижнів перед відправленням на харківський фронт і не отримують точної інформації про реальну ситуацію на цьому напрямку перед боями. Є навіть скріншот скарги дружини російського військовослужбовця 79-го мотострілецького полку (18-ї мотострілецької дивізії), що її чоловік зараз воює в районі Липців без води та їжі", - цитує Інститут заступника командира української бригади, яка діє на харківському напрямку.

Водночас росіяни просунулися вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, але 21 липня не було підтверджених змін лінії фронту в цьому районі. Вороже Міноборони заявляло, що окупанти захопили Андріївку (на захід від Сватового) і Піщане (на північний захід від Сватового, Луганщина).

Але  21 липня російський військовий блогер заявив, що російські сили не повністю контролюють Піщане і що присутність російських військ в Андріївці не підтверджена, додають експерти.

Також окупанти продовжували наступальні дії на північний схід від Куп'янська в районі Синьківки і на північний захід від Сватового біля Стельмахівки, Глушківки, Піщаного, Берестового. Наступали й на захід від Сватового біля Андріївки.

Аналітики зауважують, що війська РФ й надалі напередодні наступали в районі Часового Яру (Донеччина), але підтверджених змін лінії фронту не було. Тривали наземні атаки й поблизу Торецька. Бої були на схід від Торецька біля Північного та Дружби, на південний схід від Торецька біля Залізного і Південного, на південь від Торецька біля Нью-Йорка.

Разом з тим, 21 липня окупанти продовжували наступальні операції на захід і південний захід від Донецька. Однак аналітики не підтверджують жодного просування.

"Бої тривали на захід від Донецька поблизу Красногорівки і на південний захід від Донецька поблизу Георгіївки, Парасковіївки та Костянтинівки", - повідомили експерти.

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

Тим часом у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ йдеться, що на Харківському напрямку ворог продовжував активні дії, загалом відбулося 12 бойових зіткнень. Бої точилися в районах населених пунктів Вовчанськ та Глибоке.

А ось на Куп’янському напрямку противник 11 разів атакував українські позиції. Сили оборони відбивали штурмові дії біля Синьківки, Стельмахівки, Берестового та в напрямку Глушківки.

На Лиманському напрямку ЗСУ відбили 11 атак окупантів неподалік Макіївки, Невського та Тернів. На Сіверському - дев'ять штурмових дій, поблизу Верхньокам’янського та Виїмки.

Водночас на Краматорському напрямку наші воїни зупинили 13 спроб противника прорвати нашу оборону, зокрема, в районах Часового Яру, де відбулася понад половина з цих боєзіткнень, та Андріївки Донецької області.

Зокрема, на Торецькому напрямку ворог здійснив вісім атак з повітря неподалік населених пунктів Північне, Залізне та Торецьк. На Покровському напрямку наші воїни відбили 39 наступальних і штурмових дій. Противник концентрував зусилля в районах Воздвиженки, Новоселівки Першої, Новоолександрівки, Прогресу, Калинового та Уманського Донецької області.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка та Парасковіївка. Тут окупанти сім разів намагалися прорвати оборону наших військ. 

Новини за темою: Зеленський про втрати ЗСУ на війні: "Менше не стає"

Слід зазначити, що напередодні аналітики DeepState повідомляли, що росіяни захопили село Прогрес на Донеччині. Бої за цей населений пункт почались ще в останні дні квітня, до цього ЗСУ вдавалося успішно відбивати постійні атаки ворога. А 20 липня через відсутність достатньої кількості піхоти і її силам довелося відійти.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС