USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Для відкриття переговорів з ЄС. Уряд схвалив законопроєкт про лобіювання

Документ спрямований на реалізацію рекомендацій Єврокомісії щодо вступу України до Євросоюзу
Кабмін
Джерело: відкриті джерела

7 грудня уряд на засіданні схвалив законопроєкт про лобіювання з доопрацюваннями, що враховують пропозиції громадськості та коментарі Міністерства юстиції. Він потрібен для відкриття переговорів з Європейським Союзом. Про це повідомила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Вона зазначила, що наприкінці минулого тижня мала зустріч із представниками громадських організацій, на якій детально проговорили запропоновані НАЗК законодавчі зміни. За результатами спільної роботи, за словами Стефанішиної, було удосконалено визначення в законопроєкті лобіювання, об’єкта та предмета лобіювання, доопрацьовано перелік прав та обов’язків суб’єкта та об’єкта лобіювання, визначено сфери і питання, на які дія закону не поширюється.

Стефанішина окремо наголосила, що текст законопроєкту, який зараз "гуляє" інтернетом, не є коректним. Вона уточнила, що на засіданні уряду схвалили внесений НАЗК текст з урахуванням пропозицій громадянського суспільства. І додала, що у законопроєкті відділили адвокацію від лобіювання, оскільки "адвокація не є лобіюванням".

"Закон про лобіювання має відповідати європейським стандартам. Його метою має бути створення прозорого ринку послуг лобіювання. І очевидно, що він має бути націленим передусім саме на зменшення впливу олігархів на державне управління і економіку, а не на обмеження можливостей громадського сектора просувати суспільно значущі зміни. У законопроєкті чітко зафіксовано, що таке адвокація і що вона не є лобіюванням", – пояснила Стефанішина.

Ухвалення законопроєкту про лобіювання визначено як один із чотирьох додаткових кроків Європейською комісією для того, щоб Україну визнали готовою до початку переговорів про вступ до ЄС.

"Решта три законопроєкти вже у парламенті і, сподіваюся, будуть найближчим часом ухвалені. Це буде потужний сигнал у той час, як обговорюються рішення по Україні, ухвалення яких очікуємо на Європейській раді наступного тижня", – зазначила віцепрем’єрка.

Новини за темою: Єврокомісія виділить 50 мільйонів євро на відновлення українських портів

Що таке лобіювання

Лобіювання – це процес впливу на прийняття рішень урядовими чиновниками, законодавцями чи іншими представниками влади з метою підтримки конкретних інтересів чи поглядів. Це може охоплювати різноманітні дії, спрямовані на формування чи зміну законодавства, політики чи регулювань.

Лобіювання може бути представлене як представниками підприємств, галузей, громадських організацій, профспілок, адвокатських фірм та інших груп, які мають певні інтереси. Цей процес може включати в себе зустрічі з законодавцями, написання законопроєктів, звернення до громадськості чи медіа, фінансову підтримку кампаній політиків тощо.

В ряді країн лобіювання регулюється законодавством, щоб уникнути корупції та забезпечити прозорість у впливі груп інтересів на прийняття рішень. Однак ефективність цих правил і рівень впливу лобістів може різнитися в залежності від країни та конкретних умов.

Нагадаємо, Європейська комісія офіційно порекомендувала розпочати процес перемовин про вступ України до Європейського Союзу. ЄК оприлюднила звіт, у якому зафіксувала прогрес України у виконанні семи рекомендацій на шляху до членства в ЄС. Тепер розпочнуться переговори про вступ України в Євросоюз. Згідно зі звітом, Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував Європейський Союз. Водночас умовою є продовження виконувати незавершені реформи надалі.

Попередньо ми повідомляли, що Україна виконала чотири із семи кроків для переговорів про вступ до Євросоюзу. Ще три критерії супроводжуються рекомендаціями від Єврокомісії щодо подальшого виконання.

Читайте також:
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ
Заборону TikTok у США підтримали конгресмени Палати представників Заборону TikTok у США підтримали конгресмени Палати представників
Палата представників США проголосувала за законопроєкт про використання для України заморожених активів РФ Палата представників США проголосувала за законопроєкт про використання для України заморожених активів РФ