USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Єврокомісія рекомендує розпочати процес перемовин про вступ України до Євросоюзу

Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС
Україна - ЄС
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела
Європейська комісія офіційно порекомендувала розпочати процес перемовин про вступ України до Європейського Союзу. Про це повідомила президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн.

"Україна продовжує поставати з величезними труднощами і трагедією, спровокованими агресивною війною Росії. І все ж українці глибоко реформують країну, навіть коли вони ведуть війну, яка має для них екзистенціальне значення", – сказала вона.

Так, Єврокомісія оприлюднила звіт, у якому зафіксувала прогрес України у виконанні семи рекомендацій на шляху до членства в ЄС. Тепер розпочнуться переговори про вступ України в Євросоюз. Згідно зі звітом, Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував Європейський Союз. Водночас умовою є продовження виконувати незавершені реформи надалі.

За словами фон дер Ляєн, основний прогрес Україна досягла у сфері конституційного правосуддя, реформі відбору Вищої ради правосуддя, антикорупційній програмі, боротьбі з відмиванням грошей, важливих заходах щодо стримування олігархів, у суспільному житті, а також у новому законі про медіа та прогресі щодо нацменшин.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук переконаний, що саме ця рекомендація Єврокомісії стане вирішальною при ухваленні політичного рішення лідерами ЄС у грудні цього року. Він наголосив, що попереду – величезна робота з адаптації національного законодавства до законодавства Євросоюзу.

"Як кандидат на членство у ЄС Україна продемонструвала свою здатність ефективно рухатися до поставленої мети. Ми робимо це навіть в умовах безпрецедентних викликів повномасштабної війни, що Росія веде проти нас. Попереду на нас чекає величезна робота з адаптації національного законодавства до законодавства ЄС. Але ця робота і є нашою стратегічною метою, яку визначив народ України", – заявив Стефанчук.

Додамо. Відповідну рекомендацію про переговори також отримала і Молдова. Крім того, Єврокомісія рекомендує надати Грузії статус країни – кандидата в Європейський Союз.

Що далі?

Тепер висновок комісії мають схвалити держави-члени, коли лідери ЄС зустрінуться 14–15 грудня на саміті. Якщо вони офіційно дадуть "зелене світло" переговорам, виконавчий орган блоку розпочне технічну роботу з підготовки процесу вступу, яка передбачає складання планів і перевірку рівня відповідності українського законодавства європейському паралельно із завершенням майбутніх реформ.

Після цього наступить етап перемовин, який може тривати роками, оскільки шлях до членства довгий і складний. Так, наприклад, Хорватія була останньою країною, що приєдналася до блоку, її заявку розглядали 10 років, перш ніж Загреб офіційно прийняли в Євросоюз у 2013 році.

Зазначимо, що будь-які рішення, які стосуються розширення ЄС, мають бути схвалені одностайно всіма 27-ма теперішніми країнами – членами блоку, зокрема Угорщиною, яка виступає проти вступу України до Європейського Союзу.

Коли ми станемо членом ЄС?

Це станеться лише після того, як Україна виконає всі вимоги та повністю впровадить всі європейські стандарти.

Шлях України до Європейського Союзу

Попередньо ми повідомляли, що Україна виконала чотири із семи кроків для переговорів про вступ до Євросоюзу. Ще три критерії супроводжуються рекомендаціями від Єврокомісії щодо подальшого виконання.

Згодом прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що переговори між Європейським Союзом і Україною щодо членства в спільноті можуть розпочатися в грудні цього року.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали