USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Бронювання до 25% працівників: Комітет рекомендував Раді ухвалити законопроєкт про "клуб білого бізнесу"

Платники податків, що будуть включені до "клубу білого бізнесу", отримають мораторій на документальні перевірки
українці бізнес
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому законопроєкт №11084 про "клуб білого бізнесу". Про це повідомив очільник комітету Данило Гетманцев у Telegram.

Суть документа полягає в наданні переваг підприємствам, які відповідають критеріям щодо сплати податків. Якщо коротко, то у разі, якщо підприємець відповідає простим та прозорим критеріям щодо рівня сплати податків вище середнього по галузі та вищий за середні по галузі рівень заробітної плати, податковий контроль у вигляді перевірок за ним не здійснюватиметься.

Загалом до цього списку могли б потрапити маленькі, середні та великі підприємства, які відповідають трьом критеріям: мають податкове навантаження не менше, ніж у середньому по галузі, зарплату не менше середньої по галузі в регіоні і не мають податкових правопорушень (податкового боргу). Які саме критерії поставили перед компаніями, читайте тут.

Платники податків, що будуть включені до такого переліку, отримуватимуть такі переваги:

  • мораторій на документальні перевірки, крім деяких видів;
  • скорочення строків камеральної та документальної перевірок у цілях бюджетного відшкодування;
  • скорочення строків надання індивідуальних податкових консультацій.

Також за платником податків закріплюватиметься комплаєнс-менеджер, з яким він зможе взаємодіяти зокрема із використанням засобів дистанційного зв’язку, у тому числі у режимі відеоконференції.

Нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк додав, що обов’язкове бронювання для "клубу білого бізнесу" в документі не прописано. Лише є рекомендація для Кабміну внести зміни у свою постанову щодо надання можливості бронювати таким підприємствам до 25% співробітників.

Економічне бронювання

Додамо, що з самого початку деякі нардепи розповідали, що працівникам "клубу білого бізнесу" надаватимуть відстрочку від мобілізації під виглядом "економічного бронювання".

Згодом джерело з Офісу президента повідомило ЗМІ, що ОП відмовився від ідеї "економічного бронювання" від мобілізації.

Попередньо відомо, що від такої ідеї відмовились через те, що Генштаб побоюється, що "економічне бронювання" не розв'яже проблему з нестачею кадрів, це буде сприйнято як офіційний відкуп від мобілізації і лише спричинить негативну реакцію в армії.

Проте на сайті парламенту 11 червня з’явився законопроєкт щодо сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних. Тексту документа поки немає, проте, ймовірно, йдеться про "економічне бронювання". Одним з авторів є нардеп від "Слуги народу" Дмитро Наталуха, який вже не вперше наполягає на цій ідеї.

Які варіанти щодо "економічного бронювання" розглядали?

Раніше повідомлялося, що у планах були дві моделі. Перша модель – це, власне, модель, яка народилася в Офісі президента, про те, що особи, які мають зарплату більше ніж 35 тисяч гривень, можуть бути заброньованими від мобілізації. 

Друга – це модель про сплату додаткового військового збору за кожну заброньовану особу, незалежно від її посади, заробітної плати чи якихось інших критерій. Попередньо, розмір цього військового збору становить 20 тисяч гривень за кожну заброньовану особу.

Читайте також:
Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук
Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні
Мінцифри оприлюднило Мінцифри оприлюднило "Білу книгу" із законодавчим регулюванням ШІ
Мобілізаційний вік хочуть зменшити до 50 років Мобілізаційний вік хочуть зменшити до 50 років