USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

В Люксембурзі проходять переговори про вступ України до Європейського Союзу

Після завершення переговорів Україна буде на відстані трьох кроків від членства
Переговори про вступ до ЄС
Фото ілюстративне
Джерело: Володимир Зеленський

25 червня офіційно стартували переговори про вступ України до Європейського Союзу. Це відбулося на Першій міжурядовій конференції в Люксембурзі.

Під час міжурядової конференції прем'єр-міністр Денис Шмигаль нагадав, що понад два роки тому президент Володимир Зеленський підписав заявку України на вступ до Євросоюзу. Потім Європейська рада підтвердила статус кандидата України на вступ до блоку.

"Сьогодні ми офіційно розпочинаємо переговори про вступ України до ЄС. Це історичний день, історичний момент для України та Європи. Для нашої нації", – зазначив глава українського уряду.

За словами Шмигаля, тисячі українців віддали свої життя за незалежну та європейську Україну. Завдяки їм вступ України до Європейського Союзу можливий.

"Ми зробимо все що в наших силах, щоб цього досягти. Ми розуміємо, що попереду дуже багато роботи. Ми готові до цього, ми продемонстрували, що можемо рухатись швидко і досягати неможливого", – додав прем'єр.

Сам початок переговорів ще не дорівнює швидкому вступу в ЄС. Адже, як заявляв, голова Євроради Шарль Мішель, Україна може стати членом блоку до 2030 року, "якщо обидві сторони виконають домашні завдання". Оскільки не лише Києву треба відповідати всім критеріям членства, а і Євросоюз зі свого боку має бути готовим прийняти нового члена.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснював, що після завершення переговорів Україна буде на відстані трьох кроків від членства. За його словами, цими кроками будуть:

  • висновок Європейської комісії про успішне завершення переговорів та досягнення Україною відповідності критеріям вступу;
  • рішення про підписання Угоди про вступ України до Європейського Союзу;
  • ратифікація угоди парламентами держав – членів ЄС і набуття Україною повноправного членства в Євросоюзі.

Зеленський про вступ до ЄС

Президент України згадав, як на п’ятий день повномасштабної війни Україна підписала заявку на вступ у Євросоюз.

"Багато хто казав, що це не більше ніж мрія. Але ми реалізували цю мрію. Ми вибили це, переконали, зняли кожен із сумнівів, які були. У червні 22-го кандидатство України було схвалене. Попри протидію. У грудні 23-го лідери Європи підтримали політичне рішення щодо перемовин з Україною", – заявив глава держави.

Зеленський додав, між цими кроками – тисячі зустрічей і дзвінків.

"Умови, які Україна повністю виконала. Закони, які були ухвалені та запрацювали. А найголовніше – це рішучість наших людей, нашого народу. Рішучість, яка спрацювала, яка не підвела Україну та всю Європу і яка доводить, що всі українці разом, усі європейці разом здатні реалізовувати навіть найбільші мрії – здатні перемагати", – резюмував президент.

Чим закінчаться переговори, повідомимо на ресурсах UWN.

Читайте також:
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії
Україна підписала з ЄС угоду про безпеку Україна підписала з ЄС угоду про безпеку
Зеленський у Брюсселі сьогодні підпише три безпекові угоди, одну з яких – з ЄС Зеленський у Брюсселі сьогодні підпише три безпекові угоди, одну з яких – з ЄС