USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Десятки помилок: Інститут української мови ще доопрацьовує новий правопис

30 травня Верховний суд України підтвердив чинність і обов’язковість застосування українського правопису, схваленого у 2019 році
українська мова

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Інститут української мови продовжує роботу над усуненням недоліків, які є в новому українському правописі. А доопрацьований правопис мають оприлюднити наприкінці цього року, розповів в інтерв’ю "Радіо Свобода" директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук, професор Павло Гриценко. 

Мовознавець каже, що правопис варто скоротити й позабирати з нього те, що стосується "самоочевидних речей, яких не треба давати".

"Робота дуже велика, намагаємося реалізувати це завдання, яке нам підкинули волюнтаристи, адміністратори. Згідно з чинним законодавством, тепер цей варіант правопису, який доопрацюємо, подамо комісії з мовних стандартів, яка тоді пустить його в життя", – зазначив очільник Інституту української мови.

Крім того, Гриценко додав, що нині до процесу не будуть причетні ані Кабмін, ані Міністерство освіти та науки. І хоч зараз не треба створювати правописних комісій, проте мовознавці йдуть іншим шляхом – "максимального узгодження з провідними вченими, які досліджують ці питання".

Доктор філологічних наук зауважив, що на сьогодні в новому українському правописі є десятки помилок.

Новини за темою: Завдання ЗНО (чи НМТ) з 2025 року мають укладати за новим правописом. Чи будуть труднощі у вступників?

Застосування нового правопису

30 травня Верховний суд України підтвердив чинність і обов’язковість застосування українського правопису, схваленого у 2019 році.

Чинна редакція затверджена постановою Кабінету міністрів України 22 травня 2019 року, а в січні 2021-го Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) визнав незаконною та скасував постанову Кабміну про запровадження нового українського правопису. Вже у травні 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення ОАСК і Український правопис, затверджений у 2019 році, залишили чинним.

Новини за темою: Уряд схвалив програму розвитку української мови до 2030 року

Наскільки змінилося ставлення населення до вживання нових слів, як люди адаптувалися в побуті, у навчанні й чи закріпилося вживання слів типу проєкт, UWN цікавився в кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри українознавства, культури та документознавства, заступниці декана факультету філології, психології та педагогіки, мовного омбудсмена Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка" Ірини Денисовець.

Серед іншого філологиня пояснювала, що деякі зміни громадяни вже активно підтримали й використовують. Зокрема й слово проєкт досить часто вживають у мовленні представники різних професійних спільнот. А дехто доволі категорично не підтримує перехід.

Читайте також:
Мінцифри оприлюднило Мінцифри оприлюднило "Білу книгу" із законодавчим регулюванням ШІ
Україні слід переходити на Україні слід переходити на "зелену" економіку, на цьому наголошують міжнародні партнери, – експерт
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли  про реформу профільної середньої освіти Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли про реформу профільної середньої освіти