USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Мінцифри оприлюднило "Білу книгу" із законодавчим регулюванням ШІ

"Біла книга" враховує інтереси громадян, бізнесу і держави
штучний інтелект Біла книга
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Міністерство цифрової трансформації розробило й презентувало "Білу книгу", яка описує стратегію регулювання штучного інтелекту (ШІ) в Україні. Про це поінформували в пресслужбі відомства.

У Мінцифри кажуть, що документ детально описує підхід щодо впровадження майбутнього регулювання штучного інтелекту в Україні та кроки на шляху до нього.

"Біла книга" враховує інтереси всіх ключових стейкхолдерів сфери – громадян, бізнесу і держави", – йдеться у повідомленні.

Водночас у міністерстві назвали переваги підходу, передбаченого "Білою книгою":

  • Громадянам: існуватиме безпечне цифрове середовище, де права людини захищені від ризиків ШІ.
  • Бізнесу: українські компанії зможуть стати більш конкурентоспроможними та виходити на міжнародні ринки.
  • Державі: можливість інтегруватися до ЄС, синхронізувавши законодавство у сфері ШІ з європейським.

Серед іншого в документі зазначено, що згідно з результатами попередніх досліджень 50% опитаних українців позитивно ставляться до штучного інтелекту назагал.

Ще 73% згодні із твердженням, що ШІ здатний покращити життя людства. А 45% респондентів вважають, що потрібен закон, який регулюватиме використання технології штучного інтелекту.

Більше про "Білу книгу"

Ще у квітні Міністерство цифрової трансформації розробило "Білу книгу", де в подробицях описана стратегія регулювання штучного інтелекту в Україні. 

"Біла книга" має стати першим документом, який детально описуватиме стратегію регулювання штучного інтелекту в Україні. Документ тривалий час був непублічний. І причиною цього називали вміст "книги", який може змінитися після переговорів уряду з Єврокомісією. 

Разом з тим уряд поступово почав готувати бізнес до регуляції ШІ. Першим таким кроком була дорожня карта Мінцифри, представлена у жовтні 2023 року. А "Біла книга" стала другим кроком на цьому шляху.

А вже 17 червня Кабінет міністрів України вніс зміни до Положення про Єдиний державний вебпортал електронних послуг. Тож відповідати користувачам у порталі "Дія" дозволили й штучному інтелекту, йдеться в постанові уряду від 13 червня 2024 р. №693. Так, користувачі зможуть серед іншого отримувати інформаційну підтримку щодо порядку користування "Дією" з використанням технологій штучного інтелекту.

Крім "Білої книги" Мінцифри готувало й інші заходи для допомоги бізнесу у підготовці до регуляції ШІ. За словами заступника міністра цифрової трансформації Олександра Борнякова, йдеться про методологію для оцінки впливу штучного інтелекту на права людини та правила для позначення продуктів, що створювалися з використанням ШІ.

Читайте також:
Україні слід переходити на Україні слід переходити на "зелену" економіку, на цьому наголошують міжнародні партнери, – експерт
Кабмін дозволив використовувати ШІ в Кабмін дозволив використовувати ШІ в "Дії"
10 послуг в одній заяві: 10 послуг в одній заяві: "Дія" запускає велике нововведення для бізнесу "е-Підприємець"
Бронювання до 25% працівників: Комітет рекомендував Раді ухвалити законопроєкт про Бронювання до 25% працівників: Комітет рекомендував Раді ухвалити законопроєкт про "клуб білого бізнесу"