USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Демонтаж пам’ятників російським діячам: Мінкульт ініціює урядове рішення

Рішення дасть змогу пришвидшити очищення публічного простору від маркерів комуністичного тоталітарного режиму та російської імперської політики
Пушкін
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Міністерство культури та інформаційної політики України ініціює урядове рішення щодо вилучення пам’ятників Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення. Про це йдеться на офіційному сайті Мінкульту.

"Це дасть змогу пришвидшити очищення публічного простору від маркерів комуністичного тоталітарного режиму та російської імперської політики. Наступний крок – за органами місцевого самоврядування. Саме вони мають прийняти остаточне рішення про демонтаж та переміщення об’єктів", цитують у повідомленні в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва.

Які саме пам'ятники пропонують демонтувати? 

Зазначається, що запропоновано вилучити з реєстру: пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському, пам’ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка, могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку, монітор "Железняков" по вул. Електриків, пам’ятник екіпажу бронепоїзда "Таращанець" у сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською у Києві.

Також до списку увійшли пам’ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, "Україна – визволителям" в Ужгороді, Меморіальний комплекс "Борцям революції" в Луганську.

Новини за темою: Дерусифікація: В Україні ввели низку заборон для географічних назв
 

"Цей проєкт постанови Кабінету міністрів України після погоджень іншими органами влади внесуть на розгляд уряду", – зазначають у МКІП. 

У відомстві додають, що в документі врахували вимоги Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії".

Новини за темою: Декомунізація дат: Чому Київщина змінила дату свого заснування та закликала інші області зробити те ж?

Раніше ми повідомляли, що комітет з гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити закон про декомунізацію пам'ятників Другої світової. Про це повідомила заступниця голови комітету, заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

"Рекомендували до ухвалення за основу законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо пам'яток Другої світової війни 1939–1945 років" 9️5️3️️6️", – написала народна депутатка у своєму Facebook.

Тоді Кравчук додала, що під декомунізацію першої хвилі не потрапили пам'ятники Другої світової війни, які часто містять комуністичну або російську символіку.

Читайте також:
Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві
Попри перейменування, Арка дружби народів у Києві підлягає повному демонтажу, – УІНП Попри перейменування, Арка дружби народів у Києві підлягає повному демонтажу, – УІНП
Парламентський комітет підтримав перейменування Новомосковська, Южноукраїнська та ще 26 населених пунктів Парламентський комітет підтримав перейменування Новомосковська, Южноукраїнська та ще 26 населених пунктів
Самар: Для міста Новомосковськ повертають історичну назву Самар: Для міста Новомосковськ повертають історичну назву