USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

Дані з реєстру військовозобов'язаних "Оберіг" верифікували на 88%. Що це за портал?

У базі даних реєстру містяться персональні дані про всіх військовозобов’язаних українців віком від 18 до 60 років
мобілізація
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві оборони України завершили верифікацію реєстру військовозобов’язаних "Оберіг". Вже верифікували 88% даних й планують на базі порталу запускати нові електронні послуги, зокрема онлайн-бронювання від призову, розповіла заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

За словами чиновниці, раніше повістки могли приходити людям декілька разів, їх отримували громадяни, непридатні до служби, чи навіть родичі загиблих, але впровадження "Оберегу" повинно виправити цю ситуацію.

"Завдяки верифікації з іншими державними реєстрами збільшили якість наповнення даних із 27% до 88%, видалили дублі та неактуальні дані. І в планах – створити документ, що підтверджуватиме статус військовозобов’язаного, а також запровадити нові електронні послуги, зокрема онлайн-бронювання. Пропонуємо Кабміну ставити людей на військовий облік через ЦНАПи", – сказала Черногоренко.

Що таке "Оберіг"?

Історія Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів почалася із закону, ухваленого ще в березні 2017 року. А в грудні 2022-го Кабмін видав постанову №1487, де визначили деталі його запуску. Реєстр формально запустили 28 березня 2022 року, але наповну він досі не запрацював.

Реєстр "Оберіг" – це проєкт Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів, електронна база даних для зберігання інформації, потрібна для ведення військового обліку.

"Наш кінцевий користувач – це не тільки військовозобов’язаний, це працівник ТЦК та СП, який має бути Суперменом в роботі з даними, в роботі з людьми, бути сервісно-орієнтованим. Це хороша сервісна історія про правильні сервісні відносини держави з громадянами", – додала Черногоренко.

Новини за темою: Очікую від місцевого самоврядування більшого сприяння мобілізації, – Умєров

Яку інформацію містить "Оберіг" і з яких реєстрів?

У базі даних реєстру містяться персональні дані про всіх військовозобов’язаних українців віком від 18 до 60 років. "Оберіг" наповнюється даними з різних державних реєстрів, а також інформацією, зібраною працівниками ТЦК та СП.

У режимі автоматичного обміну з інших електронних реєстрів в "Оберіг" потрапляє така інформація:

Персональні дані, зокрема:

  • ПІБ;
  • місце проживання;
  • дата народження;
  • сімейний стан, відомості про членів сім’ї;
  • місце роботи;
  • відомості про освіту;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • стан здоров’я;
  • судимість тощо.

Службові дані, серед яких:

  • про проходження служби;
  • участь в бойових діях;
  • військове звання;
  • військова спеціальність;
  • ступінь придатності до військової служби за станом здоров’я та інше.

З-поміж реєстрів, з яких надходить інформація:

  • РАЦС;
  • Державна міграційна служба;
  • Державна податкова служба;
  • Державна прикордонна служба;
  • Міністерство освіти і науки;
  • Міністерство охорони здоров’я;
  • Пенсійний фонд;
  • Офіс генерального прокурора;
  • Державна судова адміністрація України (14 стаття закону).

Новини за темою: Чи збирається Україна призивати до армії чоловіків, які живуть за кордоном? У Міноборони уточнили заяву

Відповідно до закону, згода призовників, військовозобов’язаних і резервістів на обробку їхніх персональних даних для наповнення та актуалізації реєстру не потрібна.

"Інформація в реєстрі автоматично оновлюватиметься при зміні відомостей про людину завдяки взаємодії різних інформаційних ресурсів органів влади. Та наразі це не позбавляє обов’язку особисто повідомляти ТЦК та СП про зміну даних. Наприклад, коли змінюється сімейний стан, стан здоров’я, місце проживання тощо", – зауважують юристи. 

У кого є доступ до електронного реєстру?

Нині за законом доступ до реєстру мають Міноборони як його власник, Генеральний штаб ЗСУ, Служба безпеки України та Служба зовнішньої розвідки як його розпорядники, ТЦК та СП як органи ведення реєстру.

"Якщо дані про людину вносять до реєстру вперше, автоматично формується окремий номер запису в реєстрі та фіксуються час, дата та інформація про того, хто зробив запис (в електронній формі). Відомості в електронних картках про кожну людину мають зберігатися протягом усього її життя і видаляються після 105 років з дати її народження", – уточнюють спеціалісти.

Чи мають доступ до реєстру самі військовозобов’язані?

Нині у військовозобов’язаних є можливість перевірити інформацію про себе, яка міститься в реєстрі "Оберіг", однак тільки якщо особисто звернутися в ТЦК та СП і сформувати письмовий запит. Поновити дані теж можна через особисте звернення до ТЦК.

За законом людина має право подати заяву у ТЦК на видалення з реєстру недостовірної інформації або на додавання тих відомостей, яких у реєстрі немає.

Новини за темою: Мобілізація. Працівники ТЦК почали складати акти, якщо не застали військовозобов'язаних вдома

Також військовозобов’язаний може ініціювати проведення перевірки, яка стосуватиметься правдивості даних у реєстрі. Це може призвести до службового розслідування щодо відповідальної особи за внесення цих відомостей, кажуть юристи.

Нове в законопроєкті про мобілізацію

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав пресконференцію, на якій роз’яснив новий великий законопроєкт про мобілізацію та поточну ситуацію на фронті. Детальніше про це ми писали тут.

Новий законопроєкт про мобілізацію та військовий облік зареєстрували у Верховній Раді пізно ввечері 25 грудня. Тепер його мають розглянути в комітетах, а потім проголосувати у двох читаннях. Детальніше ми розписали тут.

Нагадаємо, раніше в ЗСУ повідомили, що розширять категорії тих, кого можуть мобілізувати.

Новини за темою: Деякі положення закону про мобілізацію можуть визнати неконституційними, – адвокатка
Читайте також:
Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, - ЗМІ Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, - ЗМІ
У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України
Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації
В червні Україна отримає перші 180 тисяч боєприпасів у межах чеської ініціативи, – Павел В червні Україна отримає перші 180 тисяч боєприпасів у межах чеської ініціативи, – Павел