USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Чи може курс гривні повернутися до довоєнних показників: Прогноз Нацбанку

Допоки триває війна, тиск на курс буде зберігатися
Пишний НБУ

Андрій Пишний, глава НБУ

Джерело: відкриті джерела

Відмова від політики плаваючого курсоутворення та запровадження суворих обмежень на валютному ринку були серед перших рішень, ухвалених НБУ в перші години війни для захисту фінансової системи. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний.

"За нашими оцінками, без фіксації курсу минулорічна інфляція була б вищою щонайменше на 8 відсоткових пунктів (тобто становила б близько 34% замість 26,6%). Наразі ситуація стійка і контрольована. В умовах втрати 30% ВВП і левової частини експортного потенціалу Національний банк балансує попит на валюту за рахунок своїх інтервенцій. Завдяки зваженій політиці та допомозі зовнішніх партнерів НБУ вдалося зберегти прийнятний рівень міжнародних резервів, які за підсумками минулого року досягли 28,5 млрд доларів, перевищивши довоєнні показники", - пояснив він.

Водночас, за словами очільника Нацбанку, режим фіксованого курсу залишається стійким і відмова від нього можлива лише за умови зменшення ролі Нацбанку в балансуванні ринку та повернення здатності інфляції бути номінальним якорем для очікувань. Тобто, процес визначатиметься не часовими межами, а наявністю необхідних макроекономічних умов. До їх появи офіційний курс залишатиметься фіксованим.

Новини за темою: В Нацбанку пообіцяли більше не вдаватися до "небезпечного" друкування грошей


В той же час голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що курс гривні вже не повернеться до показників, які були до повномасштабного вторгнення РФ. 

"Я не бачу підстав для суттєвого просідання курсу, але й не бачу підстав для того, щоб курс повернувся до довоєнного періоду. Такого не буде", – сказав нардеп.

За словами Гетманцева, фіксація курсу гривні на початку повномасштабної війни на рівні 29,25 грн/долар дала змогу мінімізувати "розвиток девальваційно-інфляційної спіралі". За підсумками 2022 року Україні вдалося зберегти відносну макрофінансову стабільність завдяки достатнім золотовалютним резервам Національного банку та значній допомозі від західних партнерів.

"Звісно, допоки триває війна, тиск на курс буде зберігатися, але якщо допомога надходитиме в таких же обсягах, я не бачу вагомих передумов для суттєвої корекції офіційного курсу", – додав політик.

Він також назвав цілком нормальною ситуацію, коли нинішній офіційний курс НБУ становить 36,6 грн/долар, а "ринковий" курс відрізняється від зафіксованого на 10%.

Раніше Нацбанк спрогнозував, що буде з безробіттям та інфляцією та якими будуть зарплати та ціни.

Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян