USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Що буде з безробіттям та інфляцією, якими будуть зарплати та ціни. Прогноз Нацбанку

Національний банк очікує на початок відновлення економіки
Гривні
Джерело: НБУ

У 2023 році інфляція сповільниться до 18,7%, а реальний ВВП зросте лише маржинально – на 0,3%. При цьому інфляція знижуватиметься і в наступні роки, а економіка повноцінно відновлюватиметься насамперед завдяки очікуваному зменшенню безпекових ризиків, спричинених успішними діями ЗСУ. Про це йдеться в щоквартальному інфляційному звіті НБУ за січень 2023 року

Що прогнозує Національний банк? 

Що буде з безробіттям? 

Упродовж 2023 року безробіття залишатиметься на високому рівні (близько 26%). Надалі воно знижуватиметься завдяки розширенню попиту на робочу силу на тлі пожвавлення економічної активності. Очікується, що у 2024 році рівень безробіття зменшиться до 20%, а у 2025 році – до 17,6%.

Тим не менш безробіття все ще буде вищим за свій природний рівень, ураховуючи, що процес відновлення виробничих потужностей та логістичних шляхів потребуватиме чимало часу.

Що буде з доходами? 

Номінальні доходи домогосподарств підвищуватимуться, зокрема завдяки адаптації реального сектора до роботи в умовах високих ризиків та значних видатків на оборону й безпеку. В той же час у реальному вимірі зарплати зростатимуть повільно через значну інфляцію: у 2023 році – на 3,3%, а у наступні два роки – ще на 6,5% та 4,3% відповідно.

Якою буде фіскальна політика? 

Попри розпочату консолідацію, фіскальна політика у 2023–2025 роках залишатиметься м'якою. Це необхідно для підтримки економіки під час війни та на етапі післявоєнного відновлення.

Що буде з цінами? 

Зростання цін на більшість товарів та послуг споживчого набору сповільниться до однознакового рівня. Зокрема, у 2024 році очікується суттєве зниження інфляції сирих продовольчих товарів та її стабілізація на рівні 3–4%.

Що буде з дефіцитом електроенергії? 

НБУ розглянув два сценарії подальшого розвитку подій з дефіцитом електроенергії:

Базовий – передбачає відносно швидке відновлення енергосистеми завдяки ремонтам та оперативним поставкам обладнання. 

Песимістичний – враховує суттєвіші руйнування енергогенеруючих підприємств або магістральних мереж, тимчасову зупинку окремих блоків АЕС через зниження маневреності системи, суттєві втрати у тепло- та газопостачанні, а також тимчасові тривалі відключення е/е в дефіцитних областях України.

Дефіцит електроенергії призводить: 

До зниження обсягів виробництва та скорочення споживчого попиту. За реалізації базового сценарію від'ємний внесок у ВВП у 2023 році оцінено НБУ в 1,9 в. п., а у 2024-му – ще в 0,6 в. п. Натомість, якщо реалізується негативний сценарій, то внесок буде суттєвішим – 3,6 в. п. та 1,5 в. п. відповідно у 2023-му та 2024 роках.

До втрат зовнішньої торгівлі – передусім через збільшення імпорту нафтопродуктів та енерготоварів. У базовому сценарії втрати у 2023 році оцінено у 2 млрд доларів та ще в 0,5 млрд доларів у 2024 році, в негативному – 4 млрд доларів та 1,2 млрд доларів відповідно.

Внаслідок зростання виробничих витрат бізнесу проінфляційний вплив енергетичного терору посилиться порівняно з попереднім роком та в ІІ–ІІІ кварталах 2023 року становитиме 3 в. п., а наприкінці року знизиться до 2 в. п. за реалізації як базового, так і песимістичного сценаріїв. 

Раніше

Стадо відомо, що у січні Національний банк України не включав друкарський верстат, а тому емісії гривні не відбулося. Ось тут детальніше про те, як це вплине на інфляцію.

Читайте також:
В Україні близько 30% ветеранів мають статус безробітніх. В Українському ветеранському фонді пояснили причини В Україні близько 30% ветеранів мають статус безробітніх. В Українському ветеранському фонді пояснили причини
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго