USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Чому в Україні скасували онлайн-аукціони у системі Prozorro: Пояснення для тих, хто не зрозумів, зрада це чи ні

Український уряд не відмінив проведення тендерів на Prozorro, а тимчасово змінив правила торгів. Електронні торги проводяться, але трохи за іншою процедурою: виграє той, хто дасть найменшу ціну при наданні першої пропозиції
прозорро
Джерело: відкриті джерела

Кабмін тимчасово скасував аукціони у системі Prozorro. Вони не проводитимуться на період дії воєнного стану та протягом 90 днів з моменту його припинення. Всі торги, що будуть оголошені в Prozorro, будуть проводитися без аукціону. Тобто тендерна пропозиція учасника є остаточною, і виграє той, хто дав найменшу ціну під час подання пропозиції. 

Таке рішення Кабміну потягнуло за собою розкол у владі, поділивши її представників на два табори. Представники президентської фракції "Слуга народу" звернулися із закликом до уряду про внесення змін до ухвали, щоб зменшити корупційні ризики.

Тепер розповідаємо все за порядком, чи потрібно шукати тут зраду, чи ні.

З чого все почалось

Що таке система Prozorro. Це електронна система публічних закупівель, онлайн-платформа, де державні та комунальні замовники оголошують тендери на закупівлю товарів, робіт і послуг, а представники бізнесу змагаються на торгах за можливість поставити це державі.

Система закупівель Prozorro дозволяє стежити, наскільки ефективно витрачаються кошти з бюджетів різних рівнів.

Друге. Напередодні в її роботі сталася істотна зміна – Кабмін скасував трираундові аукціони.

Уряд тимчасово, до кінця дії воєнного стану, скасував аукціони у системі Prozorro – рішення зумовлене відсутністю доступу всіх учасників торгів до системи через обстріли енергосистеми.

Джерело: АМКУ

У Prozorro впевнені – корупційних ризиків це не несе, оскільки замовник не може бачити ставки до розкриття пропозицій та "зливу" даних для коригування пропозиції від "свого" представника не може статися. Постанова Кабміну стосується лише системи публічних закупівель.

У системі "Prozorro.Продажі", що займається ринком землі, користуванням надрами, орендою держмайна та іншими питаннями, аукціони зберігаються.

До чого тут ЗСУ 

Серед важливих змін також скасування локалізацій на закупівлях, наприклад, на ЗСУ. З 2023 року такий показник для дорогих товарів із ціною понад 200 тисяч гривень мав бути 15%. Рішення щодо локалізації багато хто відзначив як позитивне, але основну зміну – скасування аукціонів – визнали "зрадою".

Видання NV цитує слова одного з ідеологів запровадження Prozorro Максима Нефьодова. На його думку, логіка в подібних змінах є, але рішення має бути тимчасовим, лише поки є блекаути.

Заступник міністра економіки Надія Бігун каже, що станом на кінець 2022 року 42% торгів закінчилися невдачею. Кількість торгів з однією пропозицією до кінця року зросла з 66% до 88%. Складності торкнулися малих і середніх компаній, які не мають коштів швидко інвестувати у супутниковий інтернет та генератор.

Джерело: Міністерство економіки України

В той же час військові  у мережі не сприймають це рішення позитивно. В суспільстві є побоювання, що це рішення  може викликати нову корупційну хвилю. 

Джерело: Facebook

Чому скандал навколо скасування аукціонів Prozorro призвів до розколу у владі

Речниця фракції "Слуга народу" Юлія Палійчук 4 січня написала, що народні обранці просять Кабінет міністрів переглянути положення постанови та ініціювати зміни до неї.

За її словами, депутати від президентської фракції переконані, що відповідне рішення уряду тягне за собою появу корупційних ризиків, а також може спровокувати низку спекуляцій.

"Прийняття постанови №1495 несе низку корупційних ризиків, а також може викликати публічний резонанс та можливі спекуляції на вказаній темі, що може негативно вплинути на рівень довіри громадськості до системи Prozorro", – зазначено у зверненні нардепів.

Читайте також:
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року
Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень? Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень?
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні