USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

В Україні ціни на зарядні станції впали на 40%, на генератори – на 20%

Ціни на девайси почали знижуватися з грудня 2022 року
генератор
Джерело: відкриті джерела

Ціни на пристрої, які українці скуповували восени за пів царства, знизились майже наполовину. Про це повідомляє Forbes.

Зокрема, ціни на зарядні електростанції в середньому впали на 41%, генератори подешевшали на 21%.

Серед зовнішніх акумуляторів максимально знизилася ціна на найпопулярнішій у цій категорії прилад – EcoFlow DELTA 2. Порівняно з листопадом його ціна впала на 55%, зараз зарядна станція коштує близько 43 000 гривень. Максимального здешевлення в категорії генераторів (-47%) зазнали одразу два продукти – Walter Stahl PR8500WS та EnerSol EPG-2800S.

Ціни на девайси, що допомагають в енергонезалежності, почали знижуватися з грудня 2022 року. Одна із причин – це спекулятивна складова в роздрібних цінах. 

Другий фактор – почали діяти пільги на ввезення генераторів та трансформаторів без сплати ПДВ. Внесена у листопаді 2022 року пільга на ввезення обладнання без ПДВ не відразу почала здійснюватися на практиці.

Якщо в листопаді світла в середньому по Україні не було 12% робочого часу, а останній тиждень цього місяця – 24%, то вже у лютому у більшій частині країни скасували навіть стабілізаційні відключення.

Які області найбільше купували генератори

Станом на середину грудня 2022 року лідером по закупівлі генераторів через Prozorro стала Київська область, на яку припадає четверта частина (майже 2,6 тисячі) від загальної кількості покупок. Тут закупилися на 451 млн гривень. Про це повідомляє проєкт Dozorro Transparency International Ukraine.

Найбільше закупив Департамент муніципальної безпеки КМДА – 400 генераторів на 28,6 млн гривень. Далі – Департамент житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради – 85 генераторів на 4,9 млн гривень та СВКП "Київводфонд" – 83 бензинові генератори на 3,5 млн гривень.

Зазначається, що Київська область придбала значно більше генераторів порівняно з іншими регіонами, оскільки в столиці знаходяться багато замовників, які централізовано закуповували пристрої для своїх регіональних підрозділів. Наприклад, АТ "Укрпошта" придбало  81 генератор за 18,6 млн гривень.

На другому місці за кількістю придбаних генераторів – Дніпропетровська область, 860 пристроїв на 196,6 млн гривень.

Третю сходинку посіла Вінницька область із 784 пристроями за 144 млн гривень.

Джерело: відкриті джерела

Загалом серед найбільших замовників у регіонах – водоканали, теплоенерго, департаменти житлово-комунального господарства, великі лікарні та місцеві ради. Так, Тернопільська міськрада придбала 65 генераторів на 43,3 млн гривень, а "Черкасиводоканал" – 10  майже за 15 млн гривень. Загалом на водоканали та теплоенерго припадає практично третя частина всіх витрат на генератори.

Повідомляється, що за 11 місяців 2022 року замовники купили понад 10 тисяч генераторів на 1,5 млрд гривень. Як і на комерційному ринку, у Prozorro попит на генератори значно зріс у жовтні. Тоді придбали 1,9 тис. генераторів, що у 2,3 раза більше, ніж у вересні. Далі зростання продовжилося.

Джерело: відкриті джерела

До цього сплеску ще один невеликий пік попиту був у березні – тоді купили 358 пристроїв. І після сповільнення весною, від липня кількість придбаних генераторів потроху почала зростати.

Найбільше придбали бензинових генераторів потужністю до 10 кВт. Такі генератори купували переважно для закладів освіти, комунальних підприємств, міських рад, ОСББ, для облаштування укриттів та Пунктів незламності. 

Генератори потужністю понад 100 кВт здебільшого купували для забезпечення функціонування об’єктів критичної інфраструктури та житлово-комунальних послуг.  

Зазначається, що вартість генераторів, які купували в Prozorro протягом року, зросла у два-три рази:

– бензиновий генератор "Кентавр КБГ258а" потужністю 2,5 кВт у лютому в Prozorro коштував 6,4–7,8 тис. гривень, а в листопаді – вже 15,9 тис. гривень;

– дизельний генератор Forte FGD6500E потужністю 4,5 кВт у лютому коштував 34,2 тис. гривень, а в листопаді – 99,5 тис. гривень;

– бензиновий генератор Dnipro-M GX-70E потужністю 7,5 кВт в лютому купували за 23,9–24,9 тис. гривень, тоді як у листопаді за 53,9 тис. гривень.

Крім того, вартість одного й того самого генератора може суттєво варіюватися залежно від постачальника.

Додамо, що на початку листопада уряд ухвалив постанову, яка звільняє від сплати ПДВ та ввізного мита імпорт електрогенераторів, трансформаторів, акумуляторів та іншої апаратури для енергетики. За даними народного депутата Ярослава Железняка, за три тижні місяця за митною пільгою завезли 82 тисячі генераторів на 690 млн гривень.

А 13 грудня їх звільнили від мита й ПДВ на законодавчому рівні.

Читайте також:
Керівників ТЦК, причетних до мобілізації Керівників ТЦК, причетних до мобілізації "заброньованих", будуть карати, а зменшити черги в ТЦК допоможе лише цифровізація: Федієнко про мобілізацію в Україні
Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені
Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ? Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ?
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн