USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

Боротьба з нечесними закупівлями для армії: В Україні створили держпідприємство "Державний оператор тилу"

Підприємство вже розпочало контрактування всіх оборонних договорів
Умєров
Рустам Умєров
Джерело: відкриті джерела

Міністерство оборони України має намір боротися з нечесними закупівлями для української армії. Для цього була створена агенція закупівель у сфері оборони "Державний оператор тилу". Про це повідомляє "РБК-Україна" із посиланням на міністра оборони України Рустема Умєрова.

"Проблема з нечесними закупівлями для оборонної сфери тягнеться десятки років. Для нашої спільної команди важливо поставити крапку в цій історії, бо це один зі стовпів нашої перемоги", – зазначив Умєров.

За його словами, "Україна має позбутися старих радянських олігархічних та шкурних підходів до державних коштів".

"Наші воїни щодня своїм життям доводять, що наша країна змінилась. Ми, міністерство, маємо діями та результатами довести, що ми змінили цю радянщину. Україна чітко й однозначно задекларувала свій рух до вступу у Північноатлантичний альянс, тому важливо, щоб ці процеси були взаємосумісні з принципами НАТО", – зазначив глава оборонного відомства.

Як розповів очільник Міноборони, у країнах НАТО за прямими та таємними угодами закуповують лише унікальні військові розробки. Це критично необхідно, аби не дати ворогу "використати проти нас нашу ж зброю".

Решту усього необхідного закуповують на конкурентних умовах через систему тендерів, які перебувають під системним контролем.

Як наголосив Умєров, така ж схема тепер працюватиме і в Україні.

"Для цього ми змінили принципи та повноваження в закупівлях, які були в Міноборони. Нова кількарівнева система з розподілу функцій, міністерству лишилось написання і контроль правил, а закупівлею будуть займатися агенції, які сформовані з професіоналів. За свої фахові послуги ці люди отримуватимуть виправлений і прозорий відсоток від замовлень", – розповів міністр.

Як пояснив глава Міноборони, на першому рівні працюватиме Департамент політики закупівель. Він відповідатиме за формування політики закупівель, координацію фіндіяльності та розробку нормативно-правових актів. Далі закупівлями усього, окрім озброєння і військової техніки, займатиметься агенція закупівель у сфері оборони.

"Нарешті закупівлею озброєння займеться агенція оборонних закупівель. Зараз підприємство вже розпочало контрактування всіх оборонних договорів", – додав Умєров.

За його словами, всі учасники ринку повинні довіряти новій системі та мають отримати однакові правила, чітко знаючи, що ніхто не зможе їх обійти.

Новини за темою: За прикладом НАТО: Бюджет Міноборони у 2024 році поділять на три пакети

Раніше ми повідомляли, що за останній квартал року в Міноборони встановили фінансових порушень на понад 10 млрд гривень. Найбільшу частину роботи відомства наразі становить аудит і контроль за витрачанням коштів.

Читайте також:
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень
Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні у форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні у форматі застосунку: Як він працюватиме