USD
НБУ
41.23
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.91
Готівка
45.50
Втрати росіян: 6 7 4 2 7 0 (+1420)
USD
НБУ
41.23
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.91
Готівка
45.50

У Черкасах біля собору побилися віряни УПЦ МП й ПЦУ

Наразі на місці інциденту працюють правоохоронці, які намагаються підтримувати правопорядок
бійка в Черкасах_3
На місці події
Джерело: Суспільне

У Черкасах біля Свято-Михайлівського кафедрального собору виникла бійка між вірянами Православної церкви України та Української православної церкви Московського патріархату. Про це передає пресслужба Національної поліції.

Правоохоронці кажуть, що до них надійшла інформація про скупчення людей на території храму. Тож прибули на місце події для забезпечення громадського порядку, документування правопорушення та встановлення усіх учасників інциденту.

Наразі на місці працюють слідчо-оперативні групи. За фактом хуліганства у Свято-Михайлівському соборі поліція Черкащини розпочала кримінальне провадження.

Новини за темою: 80 відсотків українців підтримують заборону УПЦ МП, – опитування

Чому виникла бійка?

Водночас "Суспільне Черкаси" повідомляє, що вранці 17 жовтня військовий капелан Володимир Педько заявив: Свято-Михайлівський собор у Черкасах перейшов до Православної церкви України, тому храм тепер став гарнізонним.

"Також на території храму створимо осередок національного-патріотичного виховання, недільну школу та підготовку капеланів. І є ще дуже багато проєктів, які спільно втілюватиме українська громада", – пояснив Педько.

Разом з тим капелан запросив усіх парафіян, які були і залишаються в Українській православній церкві Московського патріархату, до молитви в гарнізонному храмі українською мовою. Педько додав, що голосування громади про перехід до Православної церкви України відбулося раніше та юридично оформлене.

Однак після промови капелана між прихожанами стався конфлікт. Віряни УПЦ МП та митрополит Феодосій зачинилися в храмі і нікого туди не пускають.

До того ж до медиків звернулися кілька людей, зокрема жінка із перебинтованою головою та чоловік, якого, за словами вірян, забризкали перцевим балончиком.

А митрополит Феодосій біля храму сказав, що собор представникам Православної церкви України не віддадуть.

"Ми наш собор не віддамо, всі постраждаємо, але не віддамо. Відізвіть своїх військових, якщо це військові, якщо "ряжені", то "ряжені". Собор будемо відстоювати, заберіть свої руки від громадян України", – наголосив Феодосій.

Натомість капелан Педько закликав містян приходити до храму, "аби відстояти свій храм та забрати його в Московського патріархату".

До речі, раніше Служба безпеки України задокументувала підривну діяльність митрофорного протоієрея Черкаської єпархії УПЦ (МП), який виправдовував збройну агресію РФ. Свої дописи протоієрей доповнював репостами з ворожими гаслами, фотографіями та відеосюжетами з прокремлівських інтернет-ресурсів.

Читайте також:
80 відсотків українців підтримують заборону УПЦ МП, – опитування 80 відсотків українців підтримують заборону УПЦ МП, – опитування
На Хмельниччині жорстоко побили 15-річного студента. Омбудсман Лубінець відреагував На Хмельниччині жорстоко побили 15-річного студента. Омбудсман Лубінець відреагував
США закликають Ізраїль і США закликають Ізраїль і "Хезболлу" укласти тритижневе перемир'я
Зеленський повинен негайно звільнити посла України у США Маркарову, – спікер Джонсон Зеленський повинен негайно звільнити посла України у США Маркарову, – спікер Джонсон