USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

УПЦ МП відмовилась виселятися з Києво-Печерської лаври: Що кажуть в поліції, Мінкульті та ПЦУ

Сьогодні УПЦ МП мала залишити територію монастиря Києво-Печерської лаври, а комісія Мінкульта – розпочати свою перевірку. Проте прибічники митрополита Павла (Лебідя) заблокували цю можливість та влаштували сутички з журналістами. Як наслідок: три заяви у поліції – від журналістів, Мінкульту та самої УПЦ МП. Про все за порядком в нашому матеріалі
Києво-Печерська лавра_5
Джерело: Уніан

Що сталось зранку? 

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності в Києво-Печерській лаврі. Про це інформує пресслужба поліції Києва.

До Печерського управління поліції звернулись представники ЗМІ із заявою щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

"Під час зйомки сюжету один зі священнослужителів Києво-Печерської лаври пошкодив обладнання оператора. Відео цього інциденту також опублікували телеграм-канали", – йдеться в повідомленні.

Поліцейські з'ясовують деталі події, тож досудове розслідування триває. За перешкоджання журналістській діяльності передбачено штраф або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Позиція УПЦ МП

Журналісти "Суспільного" звернулися до речника УПЦ МП Климента, аби той допоміг впізнати священника, який напав на знімальну групу.

На його думку, це саме журналісти напали на священнослужителя. До того ж ніхто не показав посвідчення журналіста, офіційно оформленого редакційного завдання чи запиту на інтерв'ю.

"Людину в чорному одязі намагалися травмувати знімальним апаратом, навмисно порушували його особистий простір, що, безперечно, містило фізичну загрозу для нього. Тому в діях людини з камерою, не знаю, чи це насправді журналіст, міститься ціла низка грубих порушень, зокрема і правопорядку", – каже Климент.

Він додав, що юридичний відділ УПЦ МП повідомив поліцію про цю подію.

Що кажуть у Мінкульті 

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зазначив, що через фізичні перешкоди з боку УПЦ МП Комісія з приймання-передачі державного майна не змогла розпочати роботу 30 березня.

"Представники монастиря від Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, які входять до складу комісії, не змогли пояснити, у кого знаходяться ключі від будівлі, перевірка якої була запланована", – повідомив Ткаченко. Також було подано заяву до поліції за фактами перешкоджання роботи комісії.

У міністерстві очікують, що завтра, 31 березня, вона продовжить свою роботу.

Що кажуть у ПЦУ

В ефірі UWN протоієрей ПЦУ Георгій Коваленко заявив, що Московський патріархат має своє уявлення щодо поняття християнства. 

"Я думаю, у Московського патріархату свої уявлення про християнство, і це таке християнство іншого типу. Є декілька для нього термінів – це "імперське християнство" або "християнство на службі у держави", або Христочикізм. Є і такі поняття, коли за радянських часів Московський патріархат тісно сплівся ще з КДБ і його наступниками ФСБ і зовнішньою розвідкою Російської Федерації", – вважає священник. 

Також протоієрей Георгій вважає, що при переході вірян з УПЦ МП до ПЦУ має відбуватися "певна люстрація". 

"По-перше, чи потрібні нам всі ті, хто роками тут розповідав про єдиний народ, руський мир і не розривав зв’язки з Московським патріархатом, чи був на службі у російських спецслужбах. Це величезне питання і потрібна певна люстрація. З іншого боку, парафіяни – це люди, які все ж таки приходять в храм молитися, і вони дуже радіють, коли приходять нові люди", – каже клірик ПЦУ

Джерело: UWN

Хронологія подій у лаврі

СБУ з середини листопада 2022 року проводила обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах УПЦ (МП) кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборонення повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували, зокрема проти намісника Києво-Печерської лаври Павла, ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. На початку січня 2023 року президент Зеленський призупинив громадянство низки священників УПЦ МП. Зокрема, йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручило підозру у держзраді.

В тому ж місяці Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України. На Різдво за григоріанським календарем митрополит ПЦУ Епіфаній провів у Лаврі перше богослужіння

Згодом стало відомо, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" з 29 березня розірве договір про оренду будівель і майна з УПЦ МП. Це стосується всіх приміщень, що орендуються УПЦ у лаврі.

В підсумку МП подав позов до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсною односторонньої відмови від договору.
 
Того ж дня архімандрит Києво-Печерської лаври УПЦ (МП) Авраамій (Лотиш) перейшов до ПЦУ та був затверджений виконувачем обов'язків намісника Києво-Печерської лаври. 
Читайте також:
СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
"Під прикриттям" УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні: Викрито агентурну мережу ФСБ
Героїзував рашистів: Клірику УПЦ (МП) з Черкащини загрожує восьми років в'язниці Героїзував рашистів: Клірику УПЦ (МП) з Черкащини загрожує восьми років в'язниці