USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Атаку на "Київстар" реалізувало хакерське угруповання SandWorm, яке є штатним підрозділом російського ГРУ

СБУ опрацьовує усіх учасників, які були причетні до минулорічної грудневої атаки
київстар
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Атаку на "Київстар" у грудні 2023 року реалізувало хакерське угруповання SandWorm, яке є штатним підрозділом російського ГРУ. Наразі Служба безпеки України ідентифікувала хакерів і передасть матеріали справи в Гаагу, повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

За його словами, зараз СБУ проводить низку експертиз щодо уражених хакерами систем і завданих збитків. Також спецслужба відправила запити на отримання додаткової інформації від міжнародних партнерів.

А в межах кримінального провадження опрацьовують всіх учасників, які були причетні до цієї атаки.

"Відповідати за скоєне має не лише конкретний хакер, але і як мінімум керівник військової частини і керівництво спецслужби, яка здійснює деструктивну діяльність. Воєнних злочинців мають судити на міжнародному рівні!" – сказав начальник департаменту.

Масштабна атака на "Київстар"

Нагадаємо, торік 12 грудня компанія "Київстар" зазнала хакерської атаки. Відновлення зв'язку та інтернету зайняло декілька днів. За словами директорки з корпоративних комунікацій у "Київстар" Анни Захараш, хакерську атаку на оператора планували досить довго.

Збій у мережі "Київстар" частково вплинув на роботу деяких терміналів та банкоматів ПриватБанку, але не на всю мережу. 

Згодом користувачі українського мобільного оператора "Київстар" знову повідомили про збої у роботі. Абоненти скаржилися на відсутність зв'язку, неможливість перевірити стан рахунку й не могли скористатися іншими послугами у додатку, який також не працював. Складнощі зі звʼязком виникли зокрема у ряді міст на заході і півдні України. Пізніше у компанії усунули проблеми зі зв'язком.

Новини за темою: "Київстар" отримає ще один код на 10 мільйонів номерів – 077

Мобільний оператор "Київстар" не підтвердив інформацію про багатомісячний доступ хакерів всередині компанії до особистих даних абонентів та їхній витік. Про це сказала речниця компанії Ірина Леліченко у відповідь на заяви начальника управління кібербезпеки Служби безпеки України Іллі Вітюка, що російські хакери проникли в систему "Київстар" принаймні у травні минулого року і могли викрасти дані абонентів до масштабної атаки 12 грудня.

За оцінками Служби безпеки, хакери могли викрасти особисту інформацію, визначити місцезнаходження телефонів, перехопити SMS-повідомлення та, можливо, вкрасти акаунти Telegram з тим рівнем доступу, який вони отримали, уточнював тоді Вітюк.

Пізніше оператор мобільного зв'язку "Київстар" у зв'язку з масштабною хакерською атакою звернувся до суду з позовом про втручання в роботу мережі.

А вже на початку січня цього року стало відомо, що хакери з угруповання Blackjack, які, ймовірно, мають стосунок до СБУ, зламали московський інтернет-провайдер "М9ком" і позносили його сервери. Про це писали ЗМІ, натякаючи на нібито помсту за атаку на "Київстар".

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств
РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля