USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Помста за "Київстар"? Хакери зламали сервери московського інтернет-провайдера

Унаслідок вдалої кібератаки частина жителів Москви залишилася без інтернету та телебачення
хакери

Ілюстративне фото

Джерело: Reuters

Хакери з угруповання Blackjack, які, ймовірно, мають стосунок до СБУ, зламали московський інтернет-провайдер "М9ком" і позносили його сервери. Про це пишуть ЗМІ.

Йдеться про 20 терабайтів видалених даних: офіційний сайт компанії, сайти філіалів, поштовий сервер, сервіси кіберзахисту тощо. Унаслідок вдалої кібератаки частина жителів Москви залишилася без інтернету та телебачення.

"Також хакери вивантажили понад 10 Гб даних з поштового сервера та клієнтських баз компанії, які виклали для всіх охочих. Спеціалісти заявили, що "М9ком" – це одна з "розминок" перед серйознішою помстою за "Київстар", - йдеться у повідомленні.

Атака на "Київстар"

12 грудня компанія "Київстар" зазнала хакерської атаки. Відновлення зв'язку та інтернету зайняло декілька днів.

Збій у мережі "Київстар" частково вплинув на роботу деяких терміналів та банкоматів ПриватБанку, але не на всю мережу. 

За словами директорки з корпоративних комунікацій у "Київстар" Анни Захараш, хакерську атаку на оператора планували досить довго.

Згодом користувачі українського мобільного оператора "Київстар" знову повідомили про збої у роботі. Абоненти скаржилися на відсутність зв'язку, неможливість перевірити стан рахунку й не могли скористатися іншими послугами у додатку, який також не працював. Складнощі зі звʼязком виникли зокрема у ряді міст на заході і півдні України. Пізніше у компанії усунули складнощі зі зв'язком.

Однак мобільний оператор "Київстар" не підтвердив інформацію про багатомісячний доступ хакерів всередині компанії до особистих даних абонентів та їхній витік.

Про це сказала речниця компанії Ірина Леліченко у відповідь на заяви начальника управління кібербезпеки Служби безпеки України Іллі Вітюка, що російські хакери проникли в систему "Київстар" принаймні у травні минулого року і могли викрасти дані абонентів до масштабної атаки 12 грудня.

За оцінками Служби безпеки, хакери могли викрасти особисту інформацію, визначити місцезнаходження телефонів, перехопити SMS-повідомлення та, можливо, вкрасти акаунти Telegram з тим рівнем доступу, який вони отримали, уточнював Вітюк.

Нагадаємо, оператор мобільного зв'язку "Київстар" у зв'язку з масштабною хакерською атакою звернувся до суду з позовом про втручання в роботу мережі.

Раніше ми повідомляли, що "Київстар" після відновлення від хакерської атаки вирішив скасувати планову плату за тариф для всіх своїх користувачів.

Як зараз?

Наразі мережа "Київстар" працює у звичному режимі й надає абонентам всі основні базові послуги.

"Київстар" вже застосував додаткові заходи для кіберзахисту, зокрема посилено управління доступом, впроваджено додаткові системи контролю серверів та робочих станцій, плануються наступні кроки із посилення кібербезпеки", – додали в компанії.

Новини за темою: Хакери зруйнували близько 40% інфраструктури "Київстару", – глава компанії
Читайте також:
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
Москва хоче звинуватити главу СБУ в організації теракту в Москва хоче звинуватити главу СБУ в організації теракту в "Крокусі"
Українські хакери знищили ІТ-інфраструктуру Українські хакери знищили ІТ-інфраструктуру "Москолектора", – джерело
Українські хакери знищили дата-центр, яким користувався ВПК Росії Українські хакери знищили дата-центр, яким користувався ВПК Росії