USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

55% українців хочуть швидкого покарання корупціонерів, навіть якщо це порушить закон, – опитування

Згідно з результатами опитування, що менше респонденти довіряють судам, то частіше вимагають карати корупціонерів
корупціонери реєстр корупціонерів
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Понад половина українців (55%) хочуть якнайшвидшого покарання корупціонерів, навіть якщо це відбуватиметься з порушенням законів. Про це свідчать результати опитування "Як треба карати корупціонерів", проведеного з 29 листопада до 9 грудня Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

42% українців вважають, що потрібно карати за законом, навіть якщо це займе більше часу. Решта 3% не визначилися зі своєю думкою.

Згідно з результатами опитування, що менше респонденти довіряють судам, то частіше вимагають карати корупціонерів якнайшвидше навіть із порушенням закону: серед тих, хто довіряє судам, так вважає 41%, а серед тих, хто не довіряє, – уже 63%. Така тенденція спостерігається і з довірою до поліції.

При цьому протилежна тенденція в разі довіри до президента: більше наполягають на якнайшвидшому покаранні з порушенням законів ті, хто довіряє президенту (58%), ніж ті, хто не довіряє (46%).

У всіх макрорегіонах України, крім Східного, переважає прагнення до якнайшвидшого покарання корупціонерів, на сході думки розділилися порівну.

"Корупція залишається одним із найбільших подразників в українському суспільстві... Більшість українців вимагає покарання корупціонерів навіть із порушенням законів, і порівняно з періодом до вторгнення є радикалізація поглядів. Насправді це тривожна тенденція, оскільки входить у суперечність із розвитком сучасної європейської правової держави...", – зазначає виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Він зазначив, що громадськість очікує реальних вироків та реальної відповідальності. Тому улюблений метод затягування часу і поховання справ може врятувати чийогось друга-корупціонера, але може справити нищівний ефект на підтримку влади в недалекому майбутньому.

Опитування проводили методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) серед 1031 повнолітнього респондента з усіх підконтрольних регіонів України. Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, і 1,4% – для показників, близьких до 5%. В умовах війни до неї додається певне систематичне відхилення.

Інші опитування

Раніше українці назвали найголовніші проблеми, крім війни. Найбільшою проблемою України та її громадян є війна, за нею йдуть корупція та низькі зарплати й пенсії. 

81% опитаних українців вважають, що вибори треба проводити після війни. Водночас 16% уважають, що бойові дії не є перешкодою для волевиявлення.

Рівень довіри до президента серед українців від початку війни зріс і становить 73%.

94% українців довіряють військовим ЗСУ, 94% – ветеранам нинішньої війни та 93% – ветеранам АТО (ООС) 2014–2021 років. Незалежно від регіону та віку абсолютна більшість довіряють цим категоріям населення. 

Серед українці знизився рівень довіри до чинного уряду та парламенту: абсолютну прихильність українців має хіба що Валерій Залужний. Зеленському також довіряє більшість, проте, вже трохи менше. 

Читайте також:
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією
Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи
9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування 9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання