USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Найбільше українські сім'ї витрачають своїх доходів на харчі, - опитування

При цьому середньомісячний рівень доходів у більшості родин українців складає від 8 до 18 тис. грн
українці продукти
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Українці багато їдять, адже на харчові продукти витрачають найбільше зі своїх доходів. При цьому середньомісячний рівень доходів у більшості українських сімей складає від 8 до 18 тис. грн. Про це свідчать дані опитування ZN.UA, яке видання провело за допомоги Центру Разумкова серед громадян щодо їхнього матеріального становища.

Так, щодо доходів, то 29,5% опитаних обрали варіант "До 8 тис. грн", 36,3% - "Від 8 до 18 тис. грн", 16% - "Від 18 до 30 тис. грн", а 5,4% щомісяця отримують понад 30 тис. грн.

"Питання стосувалося саме сімейного, тобто сукупного, доходу, а відтак, отримані відповіді виглядають доволі песимістичними. Маємо надію, що ті 12,8%, які відмовилися відповідати, насправді підпільні доларові мільйонери", - зазначає видання.

Інфографіка
Джерело: UWN

Що ж до регіонального розрізу, то під час опитування фахівці помітили високий рівень нерівності на сході. І кажуть, що там спостерігають найбільший відсоток сімей із доходом у діапазоні від 18 до 30 тис. грн (20,3% проти загальноукраїнських 16%) і з доходом вище 30 тис. грн (8,3% проти 5,4% загалом в Україні). І це все при тому, що на сході більша кількість сімей, ніж взагалі по Україні, які мають середньомісячний дохід до 8 тис. грн (35% проти 29,5%).

Крім того, виявилося, що українці багато їдять, адже на харчі витрачають найбільше зі своїх доходів. Респондентів просили оцінити найпоширеніші видатки своїх родин за п'ятибальною шкалою, де "5" - найбільша стаття витрат.

Загалом результати опитування щодо витрат такі:

  • харчові продукти - 4,1 бала;
  • ЖКП - 3,6 бала;
  • охорона здоров'я - 2,4 бала;
  • одяг і взуття - 2,2 бала;
  • транспорт і зв'язок - по 2 бали;
  • предмети домашнього вжитку - 1,9 бала;
  • інші товари й послуги - 1,3 бала;
  • харчування поза домом, алкоголь із тютюновими виробами й освіта - по 1,2 бала;
  • відпочинок і розваги - 1,1 бала;
  • донати на ЗСУ - 1,6 бала.

"Все-таки більшість українців продовжує витрачати значну частку грошей на найнеобхідніше що у містах, де купа можливостей витратитися, що у селах, де грошей значно менше", - роблять висновки журналісти.

Разом з тим, під час опитування респондентів запитали: яке із тверджень найточніше відповідає фінансовому стану вашої сім'ї?.

Тож, більш як 48% обрали варіант "Вистачає на їжу і одяг, але для купівлі чогось дорожчого (наприклад, побутової техніки) доводиться відкладати". Понад 32% відповіли, що "На їжу вистачає, але купувати одяг уже важко", 9% обрали "Нам не вистачає грошей навіть на їжу".

А ось 7,4% заявили, що їм "Вистачає на все, заощаджень вимагають лише дуже дорогі покупки (наприклад, авто)". І тільки більш як 1% вказали, що сім'я може собі дозволити все, що забажає.

"Пам’ятаємо: українці не хвальки і, радше, прибіднятимуться. Однак 9% сімей, яким не вистачає грошей навіть на їжу, як і 32%, яким тільки на їжу і вистачає, - дуже сумний результат", - констатували у виданні.

Новини за темою: Яким українці бачать майбутнє України через 10 років? КМІС провів соцопитування

Слід додати, що в січні – травні 2024 року споживча інфляція в Україні дещо сповільнилася, порівняно з минулими роками. Однак, прогнозують у Міністерстві економіки, це може тривати недовго і найближчими місяцями вона може зрости. Наприклад, у травні ціни на харчові продукти та безалкогольні напої мали вищі темпи, ніж споживчі ціни в цілому – 0,9% та 0,6%. І це типово для вітчизняного ринку.

Читайте також:
Українці, які постраждали через війну, зможуть розраховувати на компенсацію із заморожених активів РФ Українці, які постраждали через війну, зможуть розраховувати на компенсацію із заморожених активів РФ
У підвалах Торецька досі проживають близько трьох тисяч людей У підвалах Торецька досі проживають близько трьох тисяч людей
Вибухи на Nord Stream: У Німеччині видали перший ордер на арешт українця Вибухи на Nord Stream: У Німеччині видали перший ордер на арешт українця
88% українців переконані в спільному майбутньому з мешканцями територій, окупованих у 2022 році, – опитування 88% українців переконані в спільному майбутньому з мешканцями територій, окупованих у 2022 році, – опитування