USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Довіра українців до військових – понад 90%, – опитування

Причому рівень такої довіри фіксується в усіх регіонах нашої країни
воїни

Захисники 95-ї ОМБР на Південному напрямку

Джерело: АрміяInform

В Україні найбільше довіряють військовим. Про це свідчать результати опитування, що були проведені 5–7 вересня Соціологічною групою "Рейтинг" з ініціативи Українського ветеранського фонду Міністерства у справах ветеранів України. 

Зазначається, що 94% українців довіряють військовим ЗСУ, 94% – ветеранам нинішньої війни та 93% – ветеранам АТО (ООС) 2014–2021 рр. Незалежно від регіону та віку абсолютна більшість довіряють цим категоріям населення. 

При цьому майже у половини респондентів – 49% серед близьких та рідних є ті, хто брав участь у воєнних діях на території України з 2014-го по 2021 рік. 65% мають серед близьких тих, хто воював чи воює на фронті, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Новини за темою: 74% українців згодні, що юнакам треба дозволити виїзд за кордон на навчання

Автори дослідження зазначають, що, у порівнянні з опитуванням на початку 2023 року, зростає кількість тих, хто асоціює ветеранів війни з людьми молодого віку: у січні таких було 21%, у вересні – 26%.

Також помітний ріст і в асоціації поняття "ветеран війни" з людиною з інвалідністю: у січні таких було 29%, у вересні – вже 47%.

Загалом, говорячи про основні ознаки образу ветеранів російсько-української війни, 53% опитаних уявляють їх як осіб середнього віку.

Також респонденти не бачать гендерної різниці у понятті "ветеран" – абсолютна більшість (80%) переконані, що такими можуть бути представники обох статей. Водночас за дев'ять місяців зросла частка тих, хто асоціює ветеранів тільки із чоловіками (з 13% до 20%). 

Ризикові явища 

Серед ризикових явищ, з якими можуть зіткнутися ветерани російсько-української війни після повернення зі служби, на перших місцях – психоемоційна нестабільність, проблеми з фізичним здоров’ям, труднощі з отриманням медичної допомоги, відсутність інклюзивного простору та адаптованого робочого місця для осіб з інвалідністю, а також проблеми з оформленням соціальних пільг.

Також опитані вважають доволі ймовірними проблеми конфліктів у сім’ї, родині, відсутність роботи, нерозуміння суспільства, невідповідність військового досвіду для цивільного життя та зловживання алкоголем чи наркотиками.

Зазначені вище проблеми у тій чи інші мірі вважають ймовірними більш ніж половина опитаних. 

При цьому 96% усіх опитаних зазначили, що готові працювати в одному колективі з ветераном.  

Опитування проведено 5–7 вересня цього року з ініціативи Українського ветеранського фонду Міністерства у справах ветеранів України. Профінансовано Соціологічною групою "Рейтинг".

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%. 

Читайте також:
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
ЗСУ контратакують на Харківщині, але окупанти просунулися на Донеччині та Луганщині ЗСУ контратакують на Харківщині, але окупанти просунулися на Донеччині та Луганщині
Окупанти захопили село Прогрес на Донеччині, – DeepState Окупанти захопили село Прогрес на Донеччині, – DeepState
У розкраданні 138 млн грн, виділених на потреби армії, підозрюють 30 службовців У розкраданні 138 млн грн, виділених на потреби армії, підозрюють 30 службовців