USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Довіра українців до військових – понад 90%, – опитування

Причому рівень такої довіри фіксується в усіх регіонах нашої країни
воїни

Захисники 95-ї ОМБР на Південному напрямку

Джерело: АрміяInform

В Україні найбільше довіряють військовим. Про це свідчать результати опитування, що були проведені 5–7 вересня Соціологічною групою "Рейтинг" з ініціативи Українського ветеранського фонду Міністерства у справах ветеранів України. 

Зазначається, що 94% українців довіряють військовим ЗСУ, 94% – ветеранам нинішньої війни та 93% – ветеранам АТО (ООС) 2014–2021 рр. Незалежно від регіону та віку абсолютна більшість довіряють цим категоріям населення. 

При цьому майже у половини респондентів – 49% серед близьких та рідних є ті, хто брав участь у воєнних діях на території України з 2014-го по 2021 рік. 65% мають серед близьких тих, хто воював чи воює на фронті, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Новини за темою: 74% українців згодні, що юнакам треба дозволити виїзд за кордон на навчання

Автори дослідження зазначають, що, у порівнянні з опитуванням на початку 2023 року, зростає кількість тих, хто асоціює ветеранів війни з людьми молодого віку: у січні таких було 21%, у вересні – 26%.

Також помітний ріст і в асоціації поняття "ветеран війни" з людиною з інвалідністю: у січні таких було 29%, у вересні – вже 47%.

Загалом, говорячи про основні ознаки образу ветеранів російсько-української війни, 53% опитаних уявляють їх як осіб середнього віку.

Також респонденти не бачать гендерної різниці у понятті "ветеран" – абсолютна більшість (80%) переконані, що такими можуть бути представники обох статей. Водночас за дев'ять місяців зросла частка тих, хто асоціює ветеранів тільки із чоловіками (з 13% до 20%). 

Ризикові явища 

Серед ризикових явищ, з якими можуть зіткнутися ветерани російсько-української війни після повернення зі служби, на перших місцях – психоемоційна нестабільність, проблеми з фізичним здоров’ям, труднощі з отриманням медичної допомоги, відсутність інклюзивного простору та адаптованого робочого місця для осіб з інвалідністю, а також проблеми з оформленням соціальних пільг.

Також опитані вважають доволі ймовірними проблеми конфліктів у сім’ї, родині, відсутність роботи, нерозуміння суспільства, невідповідність військового досвіду для цивільного життя та зловживання алкоголем чи наркотиками.

Зазначені вище проблеми у тій чи інші мірі вважають ймовірними більш ніж половина опитаних. 

При цьому 96% усіх опитаних зазначили, що готові працювати в одному колективі з ветераном.  

Опитування проведено 5–7 вересня цього року з ініціативи Українського ветеранського фонду Міністерства у справах ветеранів України. Профінансовано Соціологічною групою "Рейтинг".

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%. 

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція