USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Якщо Україні не виділять обіцяну фінансову допомогу з-за кордону? Чи зможе країна витягти економічно, пояснює експерт

Пендзин вважає, що дуже багато буде залежати від виборів у Сполучених Штатах Америки
зовнішнє фінансування гроші
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні майже два роки триває повномасштабна війна. Протягом всього цього часу ЄС, США та інші країни виділяють нашій державі не лише військову допомогу, а й фінансову. Але, якщо припустити, що у 2024-му країни не виділять нам обіцяну допомогу, звідки Україна зможе черпати гроші та зрештою чи зможе витягти наступний рік економічно? З цим питанням UWN звернувся до економіста Олега Пендзина.

Зокрема, експерт вважає, що настрої президента Володимира Зеленського щодо того, що Україні таки дадуть додаткові гроші, "реально оптимістичні". Про що глава держави вказував на щорічній підсумковій пресконференції.

"І, напевно, я погоджуюся, що в 2024 році гроші ще ми отримаємо. Але коли на пресконференції міністра фінансів України Сергія Марченка почули про те, що у випадку проблеми з мікрофінансуванням українцям треба буде скорочувати споживання, – це означає зменшення доходів населення, заробітних плат у держслужбовців, скорочення і замороження соціальних стандартів", – зазначив Пендзин.

І додав, що, на його погляд, це "найбільш болючий і дуже неприємний можливий сценарій розвитку з приводу того, що Україна буде робити, коли буде зовсім погано із макрофінансуванням".

"Але це поки що нам не загрожує, це питання буде порушуватися у 2025 році. У 2024-му, я думаю, гроші нам ще дадуть. Дуже багато буде залежати від виборів у Сполучених Штатах Америки: хто прийде, як прийде, з якими баченнями, з якими розумінням. Так що оці всі речі будуть ось так взаємозалежати", – резюмував економіст.

Що передувало?

В адміністрації президента Сполучених Штатів сподіваються, що Сенат схвалить пакет додаткової фіндопомоги для України у січні 2024 року. Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки при Білому домі Джон Кірбі.

За словами американського чиновника, Білий дім досяг на переговорах із представниками Республіканської партії прогресу у питанні боротьби з міграцією на кордоні з Мексикою, що дозволить розблокувати ухвалення нового фінансування для України.

"Є деякий прогрес. Не забігатиму вперед, але нам доведеться подивитися розвиток подій", – сказав політик.

Новини за темою: Володимир Зеленський впевнений, що Євросоюз і США схвалять фіндопомогу Україні

Раніше ми повідомляли, що Сенат Сполучених Штатів відкладає рішення про схвалення пакета допомоги Україні.

Також нагадаємо, що на початку грудня Сенат Сполучених Штатів Америки провалив процедурне голосування за законопроєкт про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню.

Документ мав отримати щонайменше 60 голосів для того, щоб його винесли на подальший розгляд. Своє рішення "за" віддали 49 сенаторів, 51 проголосував проти.

До того ж Україна отримала 150 млн євро фінансової допомоги на безповоротній основі від Європейського Союзу. Залучені гроші є частиною Угоди між Україною та ЄС про фінансування програми "Підтримка швидкого відновлення України (Контракт з розбудови держави та посилення стійкості)". 

"Грантове фінансування допоможе забезпечити пріоритетні заходи з відновлення критично важливих об’єктів, що постраждали внаслідок збройної агресії РФ. Зокрема, транспортної інфраструктури, комунальних об’єктів і послуг, соціальної інфраструктури та житлових приміщень", – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Новини за темою: Україні вдалося зменшити потребу у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік
Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW