USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Сенаті США заблокували законопроєкт про допомогу Україні

Українська сторона не виключає можливості повторного внесення законопроєкту на голосування найближчим часом
США
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Сенат Сполучених Штатів Америки провалив процедурне голосування за законопроєкт про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Документ мав отримати щонайменше 60 голосів для того, щоб його винесли на подальший розгляд. Своє рішення "за" віддали 49 сенаторів, 51 проголосував проти. 

Зазначимо, що законопроєкт передбачав виділення пакета допомоги у розмірі 106 мільярдів доларів. З нього понад 60 мільярдів доларів мали бути виділені Україні. Однак його заблокували через наполягання республіканців на своїх вимогах про посилення заходів із контролю за імміграцією на кордоні США з Мексикою.

На ситуацію вже відреагували в Сполучених Штатах та Україні.

Реакція Байдена

Президент США Джо Байден у соцмережі X розкритикував блокування представниками Республіканської партії в Конгресі проєкту допомоги Україні та назвав це політичним шантажем.

"Республіканці в Конгресі погрожують припинити підтримку України, якщо їм не вдасться проштовхнути свою вкрай заангажовану прикордонну політику. Це політичний шантаж, чистий і простий. Ставки надто високі, а наслідки надто значні, щоб балансувати на політичній грані", – написав Байден.

Незадовго до цього він опублікував пост, у якому зазначив, що Конгрес Сполучених Штатів має ухвалити рішення про додаткове фінансування України до того, як піти на святкові канікули.

"Якщо цього не зробити, ми ризикуємо зробити Путіну найбільший подарунок, на який він коли-небудь міг сподіватися, і відмовитися від нашого глобального лідерства", – зазначив Байден.

Що каже українська сторона?

Провальне голосування у Сенаті прокоментувала посол України в США Оксана Маркарова.

"Як ми і прогнозували, Сенат не підтримав припинення дебатів по законопроєкту про пакет міжнародної допомоги. Сьогодні 51 сенатор (49 республіканців, 1 незалежний (Б. Сандерс) та 1 демократ (лідер демократів Ч. Шумер, який голосував останнім, коли результат був зрозумілий) проголосували проти припинення дебатів по законопроєкту про пакет міжнародної допомоги, оприлюднений напередодні, який включав Україну, Ізраїль, Тайвань та держави Індо-Тихоокеанського регіону", – написала вона у себе в Facebook.

Маркарова зазначила, що це не позбавляє можливості повторного внесення законопроєкту на голосування найближчим часом. Представники Республіканської партії, які наперед анонсували негативне голосування по міжнародній допомозі, раніше заявляли, що не можуть підтримати законопроєкт, в якому не буде питання південного кордону Сполучених Штатів та змін в міграційній політиці.

Вона також наголосила, що українські дипломати продовжують активну роботу і сподіваються, що ще до Різдва Конгрес підтримає узгоджений пакет, в якому буде оборонна, бюджетна, гуманітарна та енергетична допомога для України на 2024 рік.

Додамо

Напередодні ми писали, що Володимир Зеленський в останню мить скасував онлайн-брифінг для сенаторів США, на якому він мав поінформувати їх про останні події у конфлікті з Росією та наполягати, щоб вони підтримали процедурне голосування щодо пакета екстреної допомоги, який включає понад 60 мільярдів доларів для Києва.

Тоді ж кілька сенаторів-республіканців покинули захід після того, як виникла суперечка через прикордонну кризу.

В середині листопада повідомлялося, що Україна продовжить отримувати допомогу від США, але пакети стануть меншими. Також заступниця речника Міноборони Сполучених Штатів Сабріна Сінгх уточнила оцінки, озвучені напередодні Білим домом, зауваживши, що Сполучені Штати вже використали понад 95% із загальної суми 62,3 мільярда доларів, які були виділені на підтримку України від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням