USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

"Золоті" рибки "Укрзалізниці": Чому щороку компанія витрачала півмільйона гривень на акваріуми і що буде тепер

Після розголосу історії тендер розірвали, а рибок планують віддати в "добрі руки"
акваріум
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Днями "Укрзалізниця" здивувала всіх українців новим тендером обслуговування акваріумів. Сума торгів дорівнювала півмільйона гривень. Однак після розголосу історії та шквалу обурень в компанії вирішили відмовитися від акваріумів, а рибок віддати в "добрі руки".

З чого все почалося

Так, інформація про проведення тендеру була розміщена на сайті закупівель Prozorro. На платформі закупівель зазначено, що філія "Центр сервісного забезпечення" Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" 16 січня 2023 року оголосила відкриті торги на послуги з обслуговування акваріумів. Початкова ціна тендеру 552 тисячі 960 гривень.

Участь у тендері взяла лише одна фірма, яка і стала переможцем. Договір між "Укрзалізницею" та ТОВ "Амегабуд" (компанія, що виграла тендер, – ред.) було укладено 2 лютого 2022 року. Остаточна ціна тендеру 497 тисяч 664 гривні.

В тендерній документації зазначено, що виконавець послуг протягом року мав обслуговувати 32 акваріуми: кваліфікований спеціаліст повинен двічі на місяць проводити моніторинг акваріумів, перевірку функціонування акваріумного обладнання та в разі необхідності його ремонт або заміну. Також серед іншого в перелік послуг входить своєчасна заміна води, хімічний аналіз води, доставка необхідних кормів для акваріумних риб. 

Ілюстративне фото
Джерело: скріншот

Однак українців здивувало, що під час війни компанія витрачає такі кошти на рибок.

якую "Укрзалізниця", що в такий складний час не забувайте піклуватись про рибок в акваріумі! Договір укладений 02.02 на 497 тисяч гривень. Хіба зараз час витрачати майже півляма на рибок і акваріуми?" написав журналіст Олександр Рудоманов.

Немає нічого ні корупційного, ні дурного

За словами голови правління АТ "Укрзалізниця" Олександра Камишіна, закупівлі "Укрзалізниці" вимірюються десятками мільярдів, і порядок у найбільш цінних позиціях вже був наведений. А от щодо обслуговування акваріумів він зазначив, що у цій закупівлі немає нічого ні корупційного, ні дурного.

"Можна було б сказати, що економією на акваріумах ми на локомотиви не назбираємо. І це правда", – повідомляє Камишін.

Власне, додамо, що акваріуми у центральному офісі "Укрзалізниці" на вулиці Гедройця, та в інших приміщеннях компанії в Києві стоять уже не один рік.

"Укрзалізниця" заявила, що позбудеться своїх акваріумних рибок

Та все ж, Камишін сказав, що компанія розірвала договір на обслуговування акваріумів.

При цьому додав, що ціна договору на Prozorro склала 497 664 гривні, а це на 10% нижче за очікувану 552 960 гривень. таким чином, обслуговування одного акваріуму протягом місяця становить 1000 гривень, що в результаті виглядає адекватно.

"Але я вважаю, що ця закупівля неправильна. Країна у війні, кожна копійка на рахунку. Нам не вистачає грошей на ремонт інфраструктури, підвищення зарплат залізничникам, інвестицій в оновлення вагонів та локомотивів", – зазначив голова правління.

У зв’язку з цим договір з обслуговування акваріумів було розірвано. Рибок планують роздати у "добрі руки".

Читайте також:
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників
"Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп – Ужгород
Заволодіння майже 95 млн гривень коштів УЗ: Ексрадник ОП Шило вийшов під заставу у 30 мільйонів Заволодіння майже 95 млн гривень коштів УЗ: Ексрадник ОП Шило вийшов під заставу у 30 мільйонів
Знос залізничного транспорту приміського сполучення складає понад 90%, – директор філії Знос залізничного транспорту приміського сполучення складає понад 90%, – директор філії