USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Заволодіння майже 95 млн гривень коштів УЗ: Ексрадник ОП Шило вийшов під заставу у 30 мільйонів

Шилу заборонили спілкуватись з очільником Офісу президента Андрієм Єрмаком та низкою інших посадовців
Артем Шило
Артем Шило у залі суду
Джерело: скріншот

За колишнього радника Офісу президента України Артема Шила внесли 30 мільйонів гривень застави. Він вийшов із СІЗО. Про це повідомив Центр протидії корупції.

Після внесення застави він має дотримуватися низки обов'язків, зокрема здати закордонні паспорти, носити електронний браслет.

Окрім того, йому заборонено спілкуватися з приводу обставин справи із головою ОП Єрмаком, його заступником Татаровим, міністром Камишіним, віцепрем'єром Кубраковим та низкою інших осіб.

У разі порушення обов'язків внесену заставу можуть стягнути у дохід бюджету.

Ба більше, зазначається, що один з адвокатів Шила сам є обвинуваченим у справі НАБУ та САП. Йдеться про Сергія Тарасюка. Він є фігурантом справи про можливе одержання 36 тисяч доларів київськими податківцями за сприяння у поверненні вилученого під час обшуку майна.

Суд обрав йому запобіжний захід сьогодні у першій половині дня.

У чому звинувачують Шила?

2 квітня САП та НАБУ викрили організовану групу (ОГ), діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн гривень при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану. ОГ створили у 2021 році з метою контролю за грошовими коштами АТ "Укрзалізниця", а очолив її колишній радник Офісу президента Артем Шило, який був керівником департаменту СБУ, що розслідує справи проти бізнесу.

Упродовж червня – грудня 2022 року керівник організованої групи через підконтрольних службових осіб АТ "Укрзалізниця" забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів. Постачання трансформаторів відбувалося за завищеною вартістю. Самі трансформатори закуповували через фірму-прокладку у виробника, яким частково володіли юридичні особи з Росії, та перепродавали УЗ за вдвічі завищеною ціною. Як наслідок, "Укрзалізниця" зазнала збитків на вказану суму.

Що про нього відомо?

З 2012 року Артем Шило працював у СБУ. Спершу – в Харкові, а з 2016-го – у Києві в департаменті з протидії кіберзлочинам. Однак у медіа цей департамент нерідко пов'язували з тиском на бізнес.

У 2021 році Шило зі Служби безпеки України вилетів і, за даними журналістів, саме після цього став позаштатним радником в ОПУ.

У серпні 2022-го Артем повернувся до СБУ і одразу очолив новостворене Головне управління контррозвідувального захисту об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму. Скорочено – Головне управління "І".

Читайте також:
Петиція про звільнення ректора КНУ набрала необхідну кількість голосів Петиція про звільнення ректора КНУ набрала необхідну кількість голосів
Точицького призначили новим заступником голови Офісу президента Точицького призначили новим заступником голови Офісу президента
Андрія Сибігу призначили першим заступником глави МЗС Андрія Сибігу призначили першим заступником глави МЗС
"Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп – Ужгород