USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

"В якості водіїв-волонтерів виїжджають навіть чоловіки без прав": Як посилять контроль за системою "Шлях"

За даними ДПСУ, в січні – лютому серед кількості осіб, які перетнули кордон по системі "Шлях", майже 1,5% вчасно не повернулися в країну
Андрій Демченко
Речник ДПСУ Андрій Демченко
Джерело: відкриті джерела

При перевірці Державною прикордонною службою України умов виїзду за системою "Шлях" було виявлено певні зловживання щодо внесення інформації про осіб, які не є водіями тієї чи іншої компанії або які не мають волонтерської місії. Про це розповів речник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі телеканалу Ukraine World News.

"Тому ми (ДПСУ, – ред.) піднімаємо це питання, щоб звернули увагу на окремих посадових осіб, або ліцензіатів, які вносять інформацію про осіб в цю систему, бо інколи людина, яка зазначається як водій, навіть немає водійського посвідчення", – сказав Демченко. 

На підставі такої інформації й спілкування з людьми, які перетинають кордон і внесені в систему "Шлях", інспектори прикордонної служби виносять рішення пропускати чи не пропускати особу через кордон, уточнив речник ДПСУ.

Новини за темою: Виїхали за кордон і не повернулися. Мінспорту оприлюднило список спортсменів-порушників

Також Демченко зазначив, що Державна прикордонна служба не є адміністратором інформаційної системи "Шлях". Цією роботою займається Мінінфраструктури та обласні військово-цивільні адміністрації. Вони мають право вносити інформацію про осіб, які є водіями суб’єктів господарювання та мають право на здійснення міжнародних перевезень вантажів та пасажирів. А також вносять інформацію про осіб, які займаються волонтерською діяльністю і прямують за кордон для перевезення гуманітарних вантажів. 

Доступ до цієї системи мають і ліцензіати, тобто суб’єкти господарювання, які можуть вносити інформацію про своїх водіїв, а на Державну прикордонну службу вже покладено обов’язок перевіряти умови виїзду, пояснив Демченко.

"Якщо особа не відповідає тому напрямку, який вказаний в системі "Шлях", при виїзді за кордон, то їй під час перевірки мають право відмовити у перетині державного кордону України", – уточнив речник. 

Новини за темою: В Україні готується законопроєкт про покарання чоловіків, що незаконно виїхали за кордон під час війни, – Клименко

Скільки чоловіків виїжджають по системі "Шлях" "в один кінець"?

За даними аналізу ДПСУ, серед кількості осіб, які перетнули кордон в січні – лютому по системі "Шлях", майже 1,5% від них вчасно не повернулися назад. Для водіїв, які є під суб’єктом господарювання, можливість перебування за кордоном встановлено 60 днів, а для волонтерів цей термін становить 30 діб. 

"Тому, коли ми фіксуємо такі порушення, ми інформуємо надалі і Мінінфраструктури, обласні військово-цивільні адміністрації для того, щоб вони перевірили, хто вносив інформацію про тих чи інших осіб і якщо це стосується в тому числі ліцензіатів, які мають право вносити інформацію до системи, то позбавляли можливості ліцензіатів надалі вносити інформацію про осіб до системи "Шлях", – зазначив представник прикордонної служби.

За інформацією ДПСУ, наразі близько 38 ліцензіатів позбавлені тимчасово можливості через зловживання становищем. 

Новини за темою: В Україні торік майже 100 тисяч чоловіків призовного віку отримали дозвіл на виїзд за кордон під час війни

Система "Шлях"

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну був введений воєнний стан та розпочата загальна мобілізація. Відповідно, почали діяти певні заборони щодо виїзду осіб призовного віку за кордон.

Водночас законодавством було визначено категорії осіб, які могли перетинати кордон навіть під час дії воєнного стану. Серед категорій осіб, які можуть виїжджати, – водії, які перевозять гуманітарну допомогу і важливий медичний вантаж. Перетин кордону став можливим завдяки спеціальній системі "Шлях".

Вже на початку 2023 року СБУ почала переводити перевірки волонтерської системи "Шлях", щоб закрити єдину можливу корупційну шпарину для виїзду чоловіків за кордон. 

Читайте також:
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців
Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович
Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів
Верховна Рада збільшила чисельність ДПСУ на 15 тисяч військовослужбовців  Верховна Рада збільшила чисельність ДПСУ на 15 тисяч військовослужбовців