USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Зеленський доручив перевірити систему "Шлях": "Волонтерам", які виїхали за кордон та не повернулися, – приготуватися

Раніше президент заборонив відпустки за кордоном для нардепів, посадовців та правоохоронців
Зеленський підписав
Джерело: Офіс Президента

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну був введений воєнний стан та розпочата загальна мобілізація. Відповідно, почали діяти певні заборони щодо виїзду осіб призовного віку за кордон.

В той же час законодавством було визначено категорії осіб, які могли перетинати кордон навіть під час дії воєнного стану. Серед категорій осіб, які можуть виїжджати, – водії, які перевозять гуманітарну допомогу і важливий медичний вантаж. Перетин кордону став можливим завдяки спеціальній системі "Шлях".

Сьогодні ж Зеленський підписав указ, яким забороняється перетин кордону майже всім держслужбовцям, прокурорам, суддям та депутатам. Детально про це ми писали тут. Важливо, що згідно з цим же указом, СБУ має перевірити волонтерську систему "Шлях", щоб закрити єдину можливу корупційну шпарину для виїзду чоловіків за кордон. 

Як працює система "Шлях"

Ця система запрацювала в Україні ще в середині березня минулого року та відкрила водіям гуманітарних вантажів двері за кордон.

Тобто скористатися таким способом перетину можуть не всі українські водії. Подати заявку та отримати дозвіл на виїзд мають право лише:

  • водії, що перевозять вантаж для потреб ЗСУ чи інших військових формувань відповідно до законів України;
  • водії, які перевозять медичні вантажі;
  • водії, що перевозять вантажі гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами за наявності відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення.

Аби "Шлях" дійсно надав водію дозвіл на виїзд, обовʼязково потрібне підтвердження від будь-якого з таких органів, підприємств, установ, організацій, закладів:

  • військових, правоохоронних органів;
  • військових адміністрацій;
  • медичних закладів; відправників чи отримувачів гуманітарної допомоги.

Як виїхати за кордон по системі "Шлях"

Для цього потрібно подати відповідну заявку до Міністерства інфраструктури або до обласних військових адміністрацій.

Щоб отримати дозвіл, достатньо звернутися з листом до відповідної обласної військової адміністрації. Лист потрібно надіслати на електронну адресу.

Після опрацювання вашої заявки відповідна обласна державна адміністрація приймає рішення про ваш виїзд за кордон. Якщо вам дозволили покидати межі України для перевезення гуманітарного вантажу, то ваші відомості вносять до інформаційної системи "Шлях".

Потім надсилається лист до Державної прикордонної служби України на погодження виїзду. І вже Держприкордонслужба приймає остаточне рішення щодо пропуску водія за кордон.

Це відбувається на підставі витягу з розпорядження обласної військової адміністрації про надання дозволу на виїзд (у паперовому або електронному вигляді) та наявності відповідних відомостей у системі "Шлях".

До Держприкордонслужби можуть звернутися:

  • військові та правоохоронні органи;
  • військові адміністрації;
  • медичні заклади;
  • відправники чи отримувачі гуманітарної допомоги (за поданням районної військової адміністрації).

Дозвіл на перебування за кордоном за системою "Шлях" надається водієві не більше ніж на 30 днів. Після закінчення терміну волонтер має обовʼязково повернутися в Україну.

Цікаво, що окремої статті, яка передбачає кримінальну або адміністративну відповідальність за неповернення водія-волонтера, немає.

Кримінальна відповідальність загрожує водіям лише за умови, що орган досудового розслідування доведе, що чоловік мав мотиви ухилитися від призову. Розслідування буде проводитися на підставі усіх наявних доказів.

І наостанок

Нагадаємо, що нещодавно уряд затвердив нові правила взяття на військовий облік.

Військовий облік серед українців за кордоном будуть вести дипломатичні відомства, вони будуть також "сприяти поверненню" військовозобов'язаних в Україну під час мобілізації. Це стосується чоловіків, які знаходяться за кордоном більше ніж три місяці. 

Читайте також:
Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру
Чудова сімка: Полтавські інженери в гаражі створюють дрони для розмінування території Чудова сімка: Полтавські інженери в гаражі створюють дрони для розмінування території
Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом
Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні – червні, – Зеленський Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні – червні, – Зеленський