USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

В Україні торік майже 100 тисяч чоловіків призовного віку отримали дозвіл на виїзд за кордон під час війни

Скористалися наданим дозволом 66 374 особи
виїзд за кордон
Джерело: відкриті джерела

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну і до кінця 2022 року 96 442 чоловіки призовного віку отримали дозвіл на виїзд з України за кордон. Скористалися наданим дозволом 66 374 особи. Про це йдеться у попередньому звіті Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України.

Водночас зауважується, що кількість чоловіків, які отримали дозвіл на виїзд з України, але не скористалися ним, становить 30 068. Ще 3178 осіб при перетині державного кордону не були випущені прикордонниками у зв’язку з непідтвердженням мети виїзду.

У звіті підкреслюється, що значною є кількість чоловіків призовного віку, які після спливу термінів перебування за кордоном не повернулися в Україну. 

"Кількість таких осіб становить 9373 особи, або 11,17% від загальної кількості", – зазначається в документі. При цьому уточнюється, що найбільше таких випадків – у Харківській, Тернопільській та Волинській областях.

Додамо, від початку повномасштабного російського вторгнення та запровадження воєнного стану в Україні військовозобов’язаним чоловікам заборонено виїжджати за кордон. Система "Шлях" дозволяє чоловікам-водіям (волонтерам) легально перетинати кордон в умовах воєнного стану з метою перевезення необхідного забезпечення для ЗСУ.

Провідник "Укрзалізниці" перевозив ухилянтів за кордон у вентиляційній системі пасажирського вагона

У СБУ розповіли, що провідник потяга Запоріжжя – Перемишль, щоб приховано вивозити своїх клієнтів за межі України, обладнав спеціальну схованку у вентиляційній системі купе провідника. У цій замкненій технологічній порожнині ухилянти мали ховатись під час проходження прикордонного паспортного контролю.

За один рейс у схованці могла поміститись одна людина у "згорнутому" стані.

Вартість такої "послуги" сягала близько 2,5 тис. доларів. Втім, ця сума залежала від терміновості втечі і розкладу руху потяга.

Наразі затриманому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України ("Незаконне переправлення осіб через державний кордон"). Тепер провідникові загрожує від семи до дев'яти років позбавлення волі.

Викрито 14 нових схем для нелегального виїзду за кордон

Напередодні Служба безпеки України заблокувала 14 схем ухилення військовозобов'язаних від мобілізації.

У СБУ зазначають, що зловмисники пропонували військовозобов’язаним виїхати за кордон на підставі фіктивних документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів.

"Вартість таких "послуг" становила від 2 до 13,5 тис. доларів. Сума залежала від регіону проживання "клієнта" і терміновості втечі. У результаті слідчо-оперативних дій повідомлено про підозру 34 організаторам незаконної діяльності", – сказали у спецслужбі.

Так, у Запоріжжі співробітники СБУ викрили злочинне угруповання, яке спеціалізувалось на незаконному оформленні групи інвалідності для чоловіків призовного віку. Серед підозрюваних – лікар місцевої приватної клініки і троє його спільників.

А от на Вінниччині викрито п’ятьох жителів обласного центру, які підробляли довідки військово-лікарської комісії, тимчасові посвідчення військовозобов’язаних та інші документи.

У Дніпрі правоохоронці затримали трьох мешканців міста, які допомагали ухилянтам отримати фальшиві медичні довідки щодо непридатності до військової служби.

У Кіровоградській області затримали представників одного з місцевих благодійних фондів. Зловмисники пропонували військовозобов’язаним виїхати в ЄС, прикидаючись водіями гуманітарних перевезень.

Ще 10 фактів переправлення ухилянтів за кордон виявили у Волинській, Закарпатській, Одеській та Чернівецькій областях.

Про підозру повідомили 34-м організаторам незаконної діяльності. Усім фігурантам висунуто підозру щодо незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ст. 332 Кримінального кодексу України).

Читайте також:
МЗС наказало припинити усі консульські дії щодо українців призовного віку МЗС наказало припинити усі консульські дії щодо українців призовного віку
Жодної контрабанди зброї за кордон України не зафіксовано, – МВС Жодної контрабанди зброї за кордон України не зафіксовано, – МВС
Уряд виділив ще 3,88 млрд гривень на будівництво фортифікаційних споруд Уряд виділив ще 3,88 млрд гривень на будівництво фортифікаційних споруд
"Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп – Ужгород