USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович

Україна може втратити мільйони українців, які зараз перебувають за кордоном
Володимир В’ятрович
Володимир В’ятрович в ефірі UWN
Джерело: скріншот

Рішення про припинення консульських послуг за кордоном абсолютно суперечить українському законодавству і навіть Конституції України. Про це заявив нардеп від фракції "Європейська солідарність" Володимир В’ятрович в ефірі UWN.

"Немає можливості, щоб якимось листом заступника міністра закордонних справ і постанови Кабінету міністрів людей позбавляли їх конституційних прав, одним з яких є обслуговування їх як громадян України в місцях їх перебування. Я вважаю, це вкрай шкідливо, тому що ці цілі, які ставляться цими незаконними методами, абсолютно не будуть досягнуті", – каже він.

Нардеп додає, що таке рішення не буде мати жодного впливу на питання мобілізації України. Натомість воно буде мати глобальний вплив на подальше майбутнє України.

"Тому що дуже багато українців в результаті таких дій з боку української держави поступово будуть відвертатися від української держави і, на жаль, ми можемо втратити мільйони українців, які зараз перебувають за кордоном, і це лише дуже серйозно поглибить демографічну проблему, яка вже є зараз в Україні, і вона нам дуже буде відчутна після завершення цієї війни", – пояснює він.

За його словами, такі рішення, напевно, зіпсують життя ще багатьом українцям за кордоном, але не покращать його тим, що в Україні.

"Не будуть чоловіки таким чином повертатися, я, на жаль, тут бачу лише бажання просто якимось чином зірвати якийсь інформаційний хайп", – наголошує В’ятрович.

Крім того, зазначається, що країни Європейського Союзу зацікавлені в тому, щоб українці залишалися на їх території і набували поступово громадянство: "Так, їм потрібні люди з хорошою освітою, фахівці, люди, які готові інтегруватися і можуть швидко інтегруватися в їх європейське суспільство. Тому насправді українська держава має боротися за таких людей, щоб їх повернути, а не намагатися їх налякати".

Що відомо про заборону

З 23 квітня Україна тимчасово припинила надавати всі консульські послуги чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном. У Міністерстві закордонних справ пояснили, що однією із причин є те, що термін розгляду заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності закону про мобілізацію.

Обіцяють, що 18 травня (коли закон набуде чинності) доступ до надання консульських послуг відновиться. Проте право на це матимуть лише чоловіки призовного віку, які оновили дані в ТЦК.

Як саме можна буде оновити дані – ще визначається з-поміж доступних варіантів й узгоджується причетними державними органами.

Крім того, Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою, чоловіки віком від 18 до 60 років більше не зможуть отримати паспорт України за кордоном. Проте, за словами МЗС, це стосується лише ДП "Документ".

Читайте також:
Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників