USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Розслідування і слухання у судах справ Майдану може тривати до 20 років, – прокурор

У вітчизняній криміналістиці таких злочинів до цього не було
Євромайдан _5

Події на Майдані, листопад, 2013 рік

Джерело: Уніан

Розслідування і слухання у судах справ Майдану може тривати близько 20 років. Про це заявив в інтерв’ю "Укрінформу" прокурор у справах Майдану Іван Бабенко.

Справи Майдану прокурор порівнює з розслідуванням у Литві злочинів, учинених під час масових акцій протесту 1991 року.

"Литовці розслідували й розглядали справи в судах 17 років. Сподіваємося, у нас на це піде менше часу. Головне, щоб у суддів, які слухають справи Майдану, було бажання і мотивація на їхній об’єктивний розгляд у розумні строки", – уточнив Бабенко.

За словами прокурора, складність розслідування справ Майдану у тому, що вчинили понад три тисячі злочинів, а їхня кримінальна характеристика специфічна.

"У вітчизняній криміналістиці таких злочинів до цього не було. Мається на увазі, у плані масовості, участі в них правоохоронців і всієї вертикалі влади. За ними складно збирати докази, підтримувати державне обвинувачення в суді. У цих справах мало хто дає викривальні покази проти себе і співучасників злочинів. Частина ключових фігурантів взагалі виїхала з країни", – додав Бабенко.

Прокурор закцентував, що коли працювала система Захарченка – Пшонки, у грудні 2013-го і січні – лютому 2014 року нищили важливі першочергові докази та документи, оскільки колишня влада була не зацікавлена у розслідуванні.

Найбільша справа Майдану завершена

Справа з розслідування розстрілу мітингувальників на Майдані Незалежності у Києві 18–20 лютого 2014 року вже завершена. До суду направили обвинувальні акти стосовно колишнього президента Віктора Януковича та дев'яти ексчиновників.

Як встановило розслідування, тодішній президент Янукович за підбурювання представників держави-агресора створив організовану злочинну групу "з метою незаконного перешкоджання організації та проведення мітингів на підтримку підписання Угоди про асоціацію з ЄС". Зазначається, що вони організували вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів щодо протестувальників.

Новини за темою: Розстріли на Інститутській: Суддя пояснив, чому винні отримали різні вироки

До того ж 60 справ Євромайдану можуть закрити просто через те, що у них спливає термін давності. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив керівник Департаменту "Майдану" Офісу генпрокурора Олексій Донський.

За його словами, в число закритих справ точно не потрапить справа колишнього президента та членів його команди. Напередодні 10-ї річниці початку Євромайдану Донський зазначав, що цього року до суду скерована справа стосовно колишнього керівництва України, яка налічує понад 1 тис. 800 томів.

В Офісі генпрокурора сподіваються, що незабаром розпочнеться підготовче судове засідання, але коли буде винесено вирок – не знають.

Новини за темою: Ексберкутівцю Лободі дали чотири роки умовно, – рішення суду
Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот