USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Збирався нелегально вивезти з України комплектуючі до вертольотів Мі-8. Ділка затримали у Кропивницькому

Відповідне обладнання намагався продати колишній посадовець Кропивницького СІЗО
СБУ
Джерело: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки ліквідувала на Кіровоградщині схему незаконного вивезення з України товарів подвійного призначення, що підлягають експортному контролю. Йдеться про допоміжні газотурбінні двигуни та навігаційну апаратуру для багатоцільових вертольотів Мі-8.

Це обладнання намагався продати колишній посадовець Кропивницького СІЗО. Для пошуку потенційних покупців він розміщував оголошення на спеціалізованих сайтах. Для переправлення товару іноземним замовникам фігурант хотів використати сервіси міжнародних вантажоперевезень. А щоб приховати нелегальний експорт, намагався внести недостовірні відомості до товарно-транспортних декларацій.

Співробітники СБУ своєчасно викрили оборудку, поетапно задокументували її і тим сам запобігли нелегальному вивезенню за кордон авіаційних агрегатів та програмного забезпечення.

"На підставі зібраних доказів зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 333 Кримінального кодексу України (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю). Наразі триває розслідування для встановлення джерел походження та кінцевого отримувача вертолітного обладнання", – зазначає СБУ.

Додатково готуються матеріали для передачі вилученого майна на потреби Збройних сил України.

Україна застосовує вертольоти Мі-8 у війні проти РФ

Україна застосовувала Мі-8МСБ-В зокрема для завдання ракетних ударів некерованими 122-мм ракетами С-13. Українські вертольоти Мі-8 відіграли важливу роль в обороні Маріуполя. У вильотах брали участь 16 гелікоптерів Мі-8. Вони доставляли захисникам Маріуполя необхідне для продовження опору: зброю, боєприпаси, медикаменти, провіант. Під час одного з вильотів у Маріуполь доставили підкріплення з 72 бійців "Азова". Загалом було сім таких вильотів. Українські пілоти змогли подолати організовану росіянами систему протиповітряної оборони довкола міста. Кожен з екіпажів здійснив від двох до чотирьох вильотів протягом місії. Два вертольоти росіянам вдалося збити. Також вони змогли знищити гелікоптер, який вирушив на допомогу збитому екіпажу.

1 квітня 2022 року на Харківщині розрахунок ПТРК "Корсар" 95-ї ОДШБр поцілив у вертоліт Мі-8 російських загарбників. Після влучення ракети некерований борт зіштовхнувся у повітрі з другим Мі-8 армійської авіації противника. Як наслідок, обидва вертольоти було знищено. Командування ДШВ ЗСУ припускає, що це перший випадок успішного застосування ПТРК по повітряних цілях.

На початку квітня 2022 року у звільненому Гостомелі було виявлено знищений російський Мі-8АМТШ з бортовим номером RF-91285. У районі Макарова Київської області було знайдено рештки Мі-8АМТШ з номером RF-91292.

29 квітня прикордонники Сумського загону почули гул двигунів з боку російського кордону, після чого побачили пару Мі-8. Один з вертольотів здійснив кілька пусків некерованими авіаційними ракетами по території України. Уночі на 8 травня 2022 року на острів Зміїний приземлився російський Мі-8 з десантом. Вертоліт був знищений ударом із БПЛА Bayraktar TB2.

22 вересня 2022 року військовослужбовець Національної гвардії України збив російський Мі-8 із ПЗРК "Ігла" під час нальоту авіації противника на Запорізькому напрямку. 23 вересня 2022 року повідомлено про збиття російського Мі-8 зенітним підрозділом 53-ї бригади ЗСУ. Зранку 30 вересня 2022 року Генштаб ЗСУ повідомив про знищення одного Мі-8 противника.

4 жовтня 2022 року зенітні ракетні підрозділи ПВК "Центр" Повітряних сил ЗСУ знищили російські вертольоти Мі-24 та Мі-8 на півдні країни. 31 жовтня 2022 року 54-та бригада опублікувала відео збиття зенітним ракетним підрозділом російського вертольота Мі-8 в районі селища Спірне Донецької області поблизу адмінкордону з Луганщиною.

1 листопада 2022 року о 9:00 на Донеччині зенітний ракетний підрозділ повітряного командування "Схід" збив російський вертоліт Мі-8. 11 листопада 2022 року у Запорізькій області ЗСУ збили гелікоптер Мі-8.

19 грудня 2022 року близько 12:30 підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних сил Збройних сил України збили два Мі-8 на Донеччині. 30 грудня 2022 року командування Повітряних сил ЗС України поінформувало про збитий напередодні на Східному напрямку російський вертоліт Мі-8.

5 січня 2023 року Генштаб та командування Повітряних сил ЗСУ повідомили про збиття російського вертольота Мі-8 підрозділом зенітних ракетних військ ПС ЗСУ. 8 січня 2023 року Сили оборони України збили три російські вертольоти, серед яких Мі-8.

27 січня 2023 року російський вертоліт Мі-8 збитий підрозділом зенітних ракетних військ ПС ЗСУ. 13 травня 2023 року впав російський вертоліт Мі-8 в Клинцях. Попередньо, спрацювала російська ППО. Можливо, дві одиниці і що навіть модифікації Ми-8МТПР-1.

23 серпня 2023 року з’явились новини, що ГУР здійснило операцію терміном у шість місяців щодо вербовки російського пілоту Мі-8, який успішно на Харківщині передав гвинтокрил співробітникам ГУР. За наслідками операції, було вбито два російських військових, які чинили опір під час передачі гелікоптера співробітникам ГУР. Гелікоптер перевозив деталі до винищувачів Су-27, Су-30 СМ. 17 жовтня в результаті атаки балістичними ракетами ATACMS на Луганський та Бердянський аеродроми було знищено два Мі-8.

Нагадаємо, контррозвідка СБУ ліквідувала міжнародний канал нелегального вивезення з України комплектуючих до бойових літаків. Зловмисники намагались незаконно продати азійським замовникам партію запчастин до авіадвигунів майже на 2,5 млн гривень, які, за наявними даними, були викрадені з підприємства "Мотор Січ".

Раніше ми писали, що українські правоохоронці заблокували канал нелегальної міграції до Євросоюзу вихідців із країн підвищеного терористичного ризику. Організувала міжнародний "трафік" консулка посольства України в одній із країн Центральної Азії. Тепер вона може потрапити до в’язниці.

Теги: СБУ
Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали