USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Хотіли вивезти з України обладнання для винищувачів МіГ-29: Ділків затримали

Організатора нелегального трафіку і двох його спільників правоохоронці затримали під час комплексних заходів у Києві, Харкові, Одесі та Запоріжжі
Затримано трьох ділків, які хотіли вивезти з України обладнання для винищувачів МіГ-29
Затримано трьох ділків, які хотіли вивезти з України обладнання для винищувачів МіГ-29
Джерело: СБУ

Контррозвідка СБУ ліквідувала міжнародний канал нелегального вивезення з України комплектуючих до бойових літаків. Зловмисники намагались незаконно продати азійським замовникам партію запчастин до авіадвигунів майже на 2,5 млн гривень, які, за наявними даними, були викрадені з підприємства "Мотор Січ". Про це повідомили в Службі безпеки України.

Яку схему вигадали ділки?

Для переправлення продукції закордонним клієнтам фігуранти планували вивезти її за межі України з приховуванням від митного контролю.

"Крім того, у такий спосіб зловмисники хотіли вивезти з України радіолокаційний блок для винищувачів МіГ-29, який використовується для розпізнавання літаків у режимі "свій-чужий" системою ППО", – розповіли в Службі безпеки.

Також в Одеській області співробітники СБУ затримали "на гарячому" одного із фігурантів, що хотів переправити авіапродукцію до однієї з країн Східної Азії через невизнане Придністров’я.

Щоб таємно вивезти товар, він заховав його у технологічних порожнинах власного авто.

"За даними слідства, організатором "схеми" виявився комерсант з Харкова. Для пошуку зарубіжних клієнтів він розміщував "рекламні" оголошення про авіакомплектуючі на спеціалізованих інтернет-ресурсах", – додали у спецслужбі.

Що виявили правоохоронці під час обшуків?

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів правоохоронці вилучили велику кількість агрегатів до авіаційної техніки українського виробництва, підготовлених до відправки за кордон.

"На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили трьом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 333 Кримінального кодексу України (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю)", – йдеться у повідомленні.

В СБУ додали, що наразі триває розслідування для притягнення до відповідальності інших учасників злочинної діяльності, у тому числі причетних до розкрадання авіапродукції з українських заводів.

Раніше ми писали, що правоохоронці затримали "чорних зброярів", які хотіли продати криміналітету снайперську зброю та гранатомети РФ. Зазначалося, що усі вилучені засоби уражання планують передати на потреби ЗСУ.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали