USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Іран випустив по Ізраїлю майже 200 безпілотників та понад 150 ракет – хронологія нічної атаки

У відбитті атаки брали участь американські та британські військові
Атака Ірану на Ізраїль

Атака Ірану на Ізраїль. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Іран випустив у бік Ізраїлю 185 безпілотників, 36 крилатих ракет та 110 ракет класу "земля-земля". Ізраїльські ЗМІ стверджують, що перехоплено 99% запущених ракет та дронів. У ЦАХАЛ заявили про незначну шкоду однієї ізраїльської військової бази. Західні країни засудили іранську атаку, генсек ООН заявив, що світ не може дозволити собі ще одну війну і закликав до деескалації. UWN зібрав хронологію подій нічної атаки Ірану на Ізраїль, яка відбулася в ніч на 14 квітня.

Атака почалася опівночі за київським часом

Рада національної безпеки при президенті США заявила про початок повітряного удару по Ізраїлю з боку Ірану. Президент Джо Байден збирає членів ради, а також постійно спілкується з ізраїльською стороною і союзниками.

"Іран почав повітряний удар по Ізраїлю", – йдеться у заяві Ради нацбезпеки.

Там прогнозують, що атака, ймовірно, розгорнеться протягом кількох годин.

"Президент Байден чітко заявив: наша підтримка безпеки Ізраїлю є залізною. Сполучені Штати будуть підтримувати народ Ізраїлю та підтримувати його захист від цих загроз з боку Ірану", – заявили у Білому домі.

Ірак закриває повітряний простір

Міністерство транспорту Іраку повідомило про закриття повітряного простору.

"Все повітряне сполучення тимчасово припинено", – написали у міністерстві.

Це сталося після того, як ізраїльські військові підтвердили, що Тегеран випустив у бік країни серію безпілотних літальних апаратів, які, як очікується, прибудуть за кілька годин.

Іран запустив першу партію ударних дронів

Іран запустив територією Ізраїлю десятки ударних безпілотників учора пізно ввечері, 13 квітня. Найближчим часом очікується запуск ракет.

"Десятки безпілотників, запущених з Ірану, прямують у бік Ізраїлю", – зазначив офіційний представник ЦАХАЛу контрадмірал Даніель Хагарі.

За його словами, ВПС Ізраїлю відстежують дрони, їм знадобиться кілька годин, щоб дістатися повітряного простору країни. Він також уточнив, що можливі збої в роботі GPS, оскільки військові працюють над перехопленням дронів.

Закриття повітряного простору

Влада Йорданії з вечора суботи, 13 квітня, закрила повітряний простір через очікувані бойові дії між Ізраїлем та Іраном. Повідомляється, що заходи торкнуться як рейсів з Йорданії, так і літаків, які прямують до цієї країни. Йдеться про тимчасові заходи. При цьому не вказується, як довго вони триватимуть.

В Іраку також оголосили, що закрили свій повітряний простір і призупинили все повітряне сполучення після того як Іран завдав удару безпілотниками по Ізраїлю.

З 1-ї години ночі 14 квітня Ліван також закриває свій повітряний простір. Рішення ухвалено на тлі запуску Іраном ударних дронів по Ізраїлю.

Реакція Білого дому

Рада національної безпеки при президенті США заявила про початок повітряного удару по Ізраїлю з боку Ірану. Джо Байден збирає членів ради, а також постійно спілкується із ізраїльською стороною та союзниками.

"Президент Байден чітко заявив: наша підтримка безпеки Ізраїлю залізна. Сполучені Штати підтримуватимуть народ Ізраїлю та підтримуватимуть його захист від цих загроз з боку Ірану", – йдеться у повідомленні Білого дому.

Нетаньягу скликає військовий кабінет Ізраїлю

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу скликає свій військовий кабінет. Він зібрав чиновників у військовому штабі в Тель-Авіві. Повідомляється, що про ключові рішення кабінету буде повідомлено у спеціальному зверненні.

Іран запустить понад 100 безпілотників, десятки крилатих та балістичних ракет

Джерела Білого дому заявили, що США готуються до того, що це буде "велика атака". Неназвані офіційні особи додали, що адміністрація президента Джо Байдена очікує, що Іран запустить понад 100 безпілотників, десятки крилатих ракет та десятки балістичних ракет.

Один із чиновників сказав, що зброя мала бути націлена на урядові об'єкти Ізраїлю, а не на цивільні чи релігійні об'єкти.

"США та Ізраїль тісно координують дії щодо захисту від нападу. Ми готові. Ізраїльтяни готові", – додав він.

Ізраїль почав перехоплення іранських безпілотників над Йорданією та Сирією

Ряд ЗМІ повідомляють, що Ізраїль почав перехоплення іранських безпілотників над Сирією та Йорданією. Можливість зробити це з'явилася завдяки "повітряній парасольці", створеній США у співпраці з регіональними союзниками.

Тим часом міністр оборони Ірану заявив, що попередив сусідні країни, що будь-яка з них, яка відкриє свій повітряний простір Ізраїлю для перехоплення дронів, стане мішенню.

Високопосадовець повідомив, що, за оцінками Сполучених Штатів, іранська атака на Ізраїль складатиметься з 400 до 500 безпілотників і ракет.

ЦАХАЛ намагався перехопити дрони до того, як вони досягнуть неба Ізраїлю

Ізраїльські військові мають намір спробувати перехопити запущені Іраном дрони до того, як вони досягнуть неба Ізраїлю.

Ізраїль очікує, що Іран може згодом запустити додаткові хвилі безпілотників, і відстежує інші іранські об'єкти щодо додаткових типів атак, додав ізраїльський військовий чиновник.

Прем'єр Британії засудив удар Ірану

Прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак назвав напад Ірану на Ізраїль бездумним і наголосив, що Сполучене Королівство "продовжить відстоювати безпеку Ізраїлю та всіх наших регіональних партнерів".

Сирія привела в стан підвищеної боєготовності ППО

Сирія привела в стан підвищеної боєготовності свої системи ППО "Панцир" навколо столиці Дамаска і основних баз на випадок ізраїльського удару.

Єгипет привів ППО в стан максимальної готовності

Сили ППО Єгипту приведені у стан максимальної готовності у зв'язку із повідомленнями про запуск безпілотників з Ірану у бік Ізраїлю.

Під ударом дронів можуть опинитися Голанські висоти та база ВПС у пустелі Негев

Ізраїльська розвідка виявила запуск десятків безпілотників та крилатих ракет з Ірану та Іраку, за словами двох ізраїльських чиновників, які говорили на умовах анонімності для обговорення військової розвідки. За словами офіційних осіб, зонами удару, як очікується, стануть Голанські висоти та база ВПС Ізраїлю у пустелі Негев.

ППО США перехопили іранські безпілотники

ППО Сполучених Штатів перехопили іранські безпілотники, націлені на Ізраїль. За словами двох американських чиновників, системи ППО США на Близькому Сході перехопили іранські безпілотники. Джерела не уточнили, як і де Сполучені Штати перехопили дрони.

В Ізраїлі оголосили про високу готовність для мешканців Голан, районів Неватим, Дімони та Ейлата. Управління тилом Ізраїлю просить жителів північних Голанських висот, районів Неватим, Дімони та Ейлат залишатися до подальшого повідомлення поблизу сховищ, куди можна було б швидко дістатися у разі тривоги.

Зазначимо, що у Дімоні розташований ядерний дослідницький центр.

Іран заявив, що напад на Ізраїль нібито "завершено"

Місія Ірану в Організації Об'єднаних Націй заявила, що їх удар по Ізраїлю було здійснено "на підставі статті 51 Статуту ООН щодо законної оборони".

Після цього нападу "справу можна вважати завершеною. Однак якщо ізраїльський режим зробить ще одну помилку, відповідь Ірану буде суворішою. Це конфлікт між Іраном та Ізраїлем, від якого США мають триматися подалі", – йдеться у повідомленні.

В Єрусалимі пролунав гучний вибух, у місті раніше оголосили повітряну тривогу. Сили ППО Йорданії збивають запущені Іраном ракети, які летіли у напрямку Ізраїлю.

Британські винищувачі збиватимуть ракети та дрони, що летять на Ізраїль

Міноборони Британії заявило, що винищувачі королівських ВПС на Близькому Сході збиватимуть безпілотники і ракети, що запускаються Іраном.

Внаслідок ракетного обстрілу Ізраїлю поранено дитину

У ніч на 14 квітня в Араді в результаті ракетного обстрілу було тяжко поранено хлопчика приблизно 10 років з бедуїнського села. Інформація про постраждалих внаслідок першої хвилі ракетного обстрілу уточнюється.

Байден відреагував на атаку Ірану на Ізраїль

"Я щойно зустрівся зі своєю командою національної безпеки, щоб дізнатися про атаки Ірану на Ізраїль. Наша відданість безпеці Ізраїлю від загроз з боку Ірану та його помічників є залізною", – наголосив президент США.

Представник Ізраїлю в ООН Гілад Ердан закликав генсека Антоніу Гутерреша засудити Іран

Ердан вимагає, щоб генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш засудив Іран за його напад на Ізраїль.

"Іран порушив статут ООН і показав, що становить загрозу глобальному миру та безпеці. Де твій голос? Де ваше осуд?" – написав він у соцмережі Х.

США планують притягнути Іран до відповідальності

"Розклад Палати представників зміниться на наступний тиждень", – заявив конгресмен Стів Скаліс, лідер республіканської більшості в Палаті представників.

За його словами, ключова робота буде зосереджена на розгляді законодавства про підтримку Ізраїлю та притягнення Ірану до відповідальності.

"У світлі невиправданої атаки Ірану на Ізраїль наступного тижня Палата представників змінить свій раніше оголошений законодавчий графік, щоб натомість розглянути законодавство, яке підтримує нашого союзника Ізраїль і притягує до відповідальності Іран та його терористичних ставлеників", – сказав Скаліс.

Байден готує розмову з Нетаньягу на фоні ударів Ірану по Ізраїлю

За даними джерел у Білому дому, розмова відбудеться у найближчі години.

Генсек ООН засудив удари Ірану по Ізраїлю

Генсек ООН Антоніу Гутерреш рішуче засудив напад Ірану на Ізраїль. Він також закликав до негайного припинення бойових дій, висловивши глибоку тривогу щодо можливості руйнівної ескалації у всьому регіоні.

"Я глибоко стривожений цілком реальною небезпекою руйнівної ескалації в масштабах усього регіону. Я закликаю всі сторони виявляти максимальну стриманість, щоб уникнути будь-яких дій, які можуть призвести до великої військової конфронтації на кількох фронтах Близького Сходу", – заявив він.

Іран випустив понад 200 ракет і дронів, атака триває

Прессекретар Армії оборони Ізраїлю контрадмірал Даніель Хагарі повідомив, що внаслідок ракетного удару з Ірану завдано незначної шкоди базі на півдні країни.

За словами Хагарі, за межами Ізраїлю перехоплено понад десять крилатих ракет і десятки БпЛА. Усього було випущено понад 200 ракет та безпілотників. Хагарі наголосив, що атака та відбиття атаки триває.

У небі над Єрусалимом та іншими населеними пунктами у різних районах Ізраїлю у ніч проти 14 квітня силами та засобами протиракетної оборони (ПРО) були збиті балістичні ракети, запущені з Ірану.

 У Нетанії троє людей отримали поранення

Повідомляється, що трьох жінок поранено внаслідок пожежі в медичній установі в Нетанії в Ізраїлі.

Міністр оборони Ізраїлю проводить телефонний дзвінок із головою Пентагона

Міністр оборони Йоав Галлант проводить розмову зі своїм американським колегою, міністром оборони США Ллойдом Остіном. Зазначається, що Галлант "поінформував міністра оборони про дії Ізраїлю щодо захисту від іранського нападу".

Міністр також подякував Остіну за підтримку Ізраїлю і "наголосив, що оборонне відомство зберігає максимальну готовність проти подальших спроб нападу".

В Ізраїлі медичну допомогу надано 31 людині

Після сигналів повітряної тривоги в Ізраїлі за медичною допомогою звернулись 31 людина.

У ФБР не виявили будь-яких конкретних або реальних загроз США у зв'язку з ударами Ірану по Ізраїлю

Високопоставлене джерело в федеральних правоохоронних органах також зазначило, що агентство уважно стежить за розвитком ситуації.

Зазначається, що інші правоохоронні органи США також стежать за нападом на Ізраїль, оскільки вони готуються до захисту від будь-яких можливих загроз.

Байден провів телефонну розмову з прем'єром Ізраїлю

Президент США Джо Байден поговорив телефоном із прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу. Зазначається, що про результати переговорів буде повідомлено пізніше.

Радбез ООН збереться сьогодні через удар Ірану по Ізраїлю

Рада Безпеки ООН має намір провести засідання в неділю після того, як Ізраїль звернувся до Ради з проханням засудити напад Ірану оголосити Корпус вартових Ісламської революційної революції терористичною організацією.

Байден заявив, що лідери країн G7 14 квітня обговорять скоординовану дипломатичну відповідь на атаку Ірану на Ізраїль

Своєю чергою Ізраїль також має намір координувати свою відповідь із союзниками. При цьому Байден приватно заявив, що стурбований тим, що прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу намагається втягнути США в більший конфлікт.
Згідно з доповіддю, високопосадовці також стурбовані тим, що Ізраїль може діяти необачно після іранської атаки, не беручи до уваги наслідки.

США не будуть брати участі у наступальних операціях проти Ірану, – Байден

Сполучені Штати не братимуть участі в будь-яких наступальних операціях проти Ірану, заявив президент США Джо Байден прем'єр-міністру Ізраїлю Біньямину Нетаньягу.

Коментарі були передані під час телефонної розмови двох лідерів після ударів Ірану по Ізраїлю.

Ми не прагнемо конфлікту з Іраном, але ми без вагань діятимемо, щоб захистити наші сили, – глава Пентагона

"За вказівкою президента Байдена сили США на Близькому Сході 13 квітня перехопили десятки ракет і БпЛА на шляху до Ізраїлю, запущених з Ірану, Іраку, Сирії та Ємену. Наші сили залишаються готовими захищати війська США та партнерів у регіоні, надавати подальшу підтримку обороні Ізраїлю та зміцнювати регіональну стабільність", – заявив глава Пентагона Ллойд Остін.

Він також закликав Тегеран негайно припинити будь-які подальші атаки, у тому числі з боку його ставлеників, і знизити напругу.

Ізраїль планує "серйозну відповідь" на безпрецедентний запуск безпілотників з території Ірану.

Читайте також:
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів
Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади "Рубіж" Андрієм Крищенком