USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Словаччина підтримує вступ України до ЄС і допоможе з розмінуванням, – Фіцо

Також Братислава готова до військової співпраці з Києвом на комерційній основі
Фіцо
Лідер партії SMER Роберт Фіцо на мітингу
Джерело: відкриті джерела

Уряд Словаччини надасть Україні машини для розмінування, а також проведе навчання відповідного персоналу. Крім того, Братислава повністю підтримує приєднання України до Євросоюзу і не чинитиме перешкод цьому процесу. Про це заявив прем'єр-міністр Роберт Фіцо на спільній пресконференції з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем за результатами міжурядових консультацій.

Щодо членства України в ЄС

Роберт Фіцо запевнив, що Словаччина підтримує Україну у прагненні стати членом Європейського Союзу.

"Дозвольте мені торкнутися кількох питань. По-перше, це є підтримка Словацької Республіки, якщо йдеться про Україну і її амбіції стати членом Європейського Союзу. Це – не спекуляція, це є абсолютно повна підтримка", – сказав він.

Фіцо також наголосив, що Братислава не перешкоджатиме членству України в ЄС.

"Ми не є країною, яка буде встановлювати перешкоди на вашому шляху, а навпаки: ми хочемо допомогти, надати вам свій досвід, що стосується перемовин щодо вступу. Словаччина бажає Україні швидко стати членом Європейського Союзу, бо це є гарантією для перспектив та мирного розвитку вашої країни", – заявив словацький прем’єр.

Допомога з розмінуванням і військова співпраця

Фіцо зазначив, що Словаччина запропонувала Україні допомогу в розмінуванні.

"І тут мова не про експертизу, а про конкретні машини розмінування. Відбувається велика дискусія про спеціальні машини, які можуть використовуватися саме з такою метою. Ми хочемо допомагати. Допомагати також і в навчанні, у підготовці персоналу, який буде обслуговувати такі машини", – зазначив Фіцо.

Також словацький прем'єр сказав, що його держава готова співпрацювати з Україною у військовій галузі на комерційній основі. 

"Я не хочу робити з цього таємницю, ми ніколи не говорили неправди: на комерційній базі Словаччина готова співпрацювати і у військовій області", уточнив він.

Додамо

У січні цього року прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо оскандалився через висловлювання про Україну. Тоді він заявив, що Києву варто відмовитися від частини захопленої території, щоб "закінчити війну".

Раніше Фіцо неодноразово виступав проти вступу України до НАТО, обіцяючи блокувати це рішення.

Також він заявляв, що Словаччина не постачатиме українській армії військову допомогу.

Крім того, Роберт Фіцо казав, що країна має підготуватися до періоду після закінчення війни в Україні та до нормалізації словацько-російських відносин

Читайте також:
Кабмін запропонує Раді ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною Кабмін запропонує Раді ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною
Керівників ТЦК, причетних до мобілізації Керівників ТЦК, причетних до мобілізації "заброньованих", будуть карати, а зменшити черги в ТЦК допоможе лише цифровізація: Федієнко про мобілізацію в Україні
Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн