USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Російські ракети влетіли у повітряний простір країни НАТО: Румунія зробила заяву

Ракети були запущені з акваторії Чорного моря
ракета
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 10 лютого, під час чергової ракетної атаки, дві російські крилаті ракети "Калібр" здійснили перетин Державного кордону України з Республікою Молдова, а згодом перетнули і повітряний простір Румунії. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Сьогодні, 10 лютого, о 10:18 дві російські крилаті ракети "Калібр" провели перетин Державного кордону України з Республікою Молдова. Орієнтовно о 10:33 ці ракети перетнули повітряний простір Румунії. Після чого знову зайшли в повітряний простір України в точці перетину трьох держав. Ракети було запущено з акваторії Чорного моря", – розповів Залужний.

Зазначимо, що Румунія є країною НАТО. Однак там не підтвердили цю інформацію. 

"Інформація про російську ракету, що пролетіла над повітряним простором Румунії, не підтверджується", – прокоментували в Міноборони Румунії.

За даними ВВС, ракета увійшла до повітряного простору України, а потім перетнула кордон Молдови. Однак вона так і не пролітала над Румунією.

"Найближча точка траєкторії цілі до повітряного простору Румунії була зафіксована радіолокаційними системами приблизно за 35 км на північний схід від кордону", - зазначили в оборонному відомстві.

Разом з тим у Міноборони Молдови підтвердили порушення повітряного простору країни. Там розповіли, що ракета пролетіла над селом Мокра (у Рибницькому районі, Придністров'я), а потім над Косауцами (у Сорокському районі).

"Міністерство оборони спільно з відповідальними структурами країни уважно стежить за ситуацією в регіоні і рішуче засуджує порушення повітряного простору Республіки Молдова", – заявили у відомстві.

МЗС Молдови викликало посла РФ у зв'язку з порушенням повітряного простору країни російською ракетою.

"Ми рішуче засуджуємо останні недружні дії та заяви щодо Республіки Молдова. Факт абсолютно неприйнятний для нашого народу. Закликаємо РФ припинити військову агресію на сусідню країну, яка спричиняє численні втрати людських життів та матеріальних руйнувань", – зазначили у відомстві.

У свою чергу речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат у коментарі ЗМІ повідомив, що Повітряні сили мали змогу збити ці ворожі ракети, але розуміли ризики і загрози населенню іноземної держави, тому цього не зробили.

За його словами, РФ уже не вперше влаштовує таку провокацію із порушенням повітряного простору іноземних держав. 

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР