USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Залужний, Буданов, Зеленський чи Притула – кому українці довіряють найбільше

КМІС провів опитування серед українців щодо довіри політикам та громадським діячам
Зеленський - Залужний
Володимир Зеленський та Валерій Залужний
Джерело: Офіс Президента

На початку лютого серед 13 діячів у списку найбільше українці довіряли колишньому головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному – 94%. Не довіряли йому лише 5%, і порівняно з груднем ситуація практично не змінилася, йдеться у звіті Київського міжнародного інституту соціології.

Проведення опитування припало на період відставки Залужного. У період 5–8 лютого (до відставки) було проведено 874 інтерв’ю, потім у період 9–10 лютого (після відставки) було проведено 328 інтерв’ю.

За даними опитування, керівнику ГУР Кирилу Буданову довіряють 66% українців, не довіряють 20%.

Президенту Володимиру Зеленському довіряють 64%, не довіряють – 35%. У порівнянні з груднем довіра знизилася з 77%.

Телеведучому Сергію Притулі довіряють 61%, не довіряють 33%.

Новини за темою: "Я довіряю своїм генералам. Я зовсім не думаю, що я тут найрозумніший...". Валерій Залужний більше не головнокомандувач ЗСУ

Як зазначають соціологи, окремо варто звернути увагу на довіру новому головнокомандувачу Олександру Сирському. Формально серед усіх респондентів йому довіряють 40%, не довіряють – 21%, а 4% мають невизначене ставлення. Разом з цим 35% не знали його у лютому (і 48% не знали його в грудні). У перерахунку до тих, хто його знає, у лютому йому довіряють 62%, не довіряють – 33%. У грудні співвідношення було 63% проти 29%, тобто порівняно з груднем ставлення до нього практично не змінилося.

Рейтинг довіри
Джерело: КМІС

Як довіряють іншим

Колишній голова Верховної ради Дмитро Разумков має близький до 0 баланс довіри-недовіри, тобто йому довіряють приблизно стільки ж, скільки і не довіряють. Так, станом на лютий йому довіряють 35%, не довіряють – 33%.

Наступні мають від’ємний баланс довіри-недовіри, тобто їм не довіряють більше, ніж довіряють. Так, меру Києва Віталію Кличку довіряють 45%, не довіряють – 51%.

Керівнику Офісу президента Андрію Єрмаку довіряють 27%, не довіряють – 61%, колишньому президенту Петру Порошенку довіряють 31%, не довіряють 68%.

Народній депутатці Мар'яні Безуглій довіряють 7%, не довіряють – 65%, керівнику партії "ОПЗЖ" Юрію Бойку довіряють 10%, не довіряють – 73%, експрем'єру Юлії Тимошенко довіряють 17%, не довіряють – 82%, колишньому раднику Офісу президента Олексію Арестовичу зараз довіряють 11%, не довіряють – 83%.

Опитування КМІС проводилося 5–10 лютого серед 1202 респондентів. Частина (874 інтерв’ю) були проведені до 8 лютого включно, тобто до відставки Залужного. Решта 328 інтерв’ю були проведені після відставки 9 і 10 лютого.

Нагадаємо, фахівці Gradus Research сформулювали 12 ключових соціальних та бізнес-трендів 2023 року. Зокрема серед головних соціальних трендів – високий рівень довіри в суспільстві та прихильність до ЗСУ. За даними низки досліджень суспільно-політичних настроїв українців, проведених Gradus Research у 2023-му, рівень довіри до Сил оборони залишається високим і займає першість – майже три чверті українців висловлюють таке ставлення.

Раніше ми повідомляли, серед українців знизився рівень довіри до чинного уряду та парламенту: абсолютну прихильність українців має хіба що Валерій Залужний. Зеленському також довіряє більшість, проте вже трохи менше. В порівнянні з груднем 2022 року частка тих, хто довіряє Верховній Раді, знизилася з 35% до 15%, а частка тих, хто не довіряє, зросла з 34% до 61%. Довіра до уряду знизилася з 52% до 26%, недовіра зросла з 19% до 44%.

Читайте також:
"Безальтернативний кандидат": Камишін може очолити Мінвідновлення вже наступного тижня, – джерело
Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
64% українців вважають демократію найкращою системою правління, – опитування 64% українців вважають демократію найкращою системою правління, – опитування