USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Закінчуємо 2023 рік. Не так жахливо, як могло б бути. Не так добре, як хотілося б

Як казав класик, "ітогі падвєдьом"
Підсумки 2023
Джерело: UWN

Зараз з самого початку цього тексту, напевно, ви очікували щось накшталт: "Це був важкий рік, але ми вистояли" і ось це все. Цього не буде з однієї простої причини. Навряд чи хтось з вас згадає, який рік у нас усіх останнім часом був неважким. А кожного разу говорити очевидні речі – це просто займати лишній час та місце у тексті. Тому давайте відразу до діла. 

Війна

Джерело: The New York Times

Десяте червня. Спільна пресконференція президента України Володимира Зеленського із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо у Києві.

"Контрнаступальні дії відповідні відбуваються в Україні. На якій стадії – я не буду говорити детально. Вважаю, що ми це все будемо відчувати", – зазначив глава держави. 

Це було офіційне підтвердження того, що на той момент в принципі всі вже і так знали. Контрнаступ України, про який активно говорили як всередині країни, так і за кордоном, розпочався. 

У підсумку вдалим він не став, це визнають як прості обивателі, так і керівництво нашої держави. Зокрема, президент Володимир Зеленський в інтерв'ю AP на початку грудня заявив, що контрнаступ не дав результатів, на які багато хто сподівався, але це не привід здаватися. 

"Дивіться, ми не відступаємо, я задоволений. Ми воюємо з другою (найкращою) армією в світі, я задоволений. Ми втрачаємо людей, я не задоволений. Ми отримали не всю зброю, яку хотіли, я не можу бути задоволений, але я також не можу занадто скаржитися".

Трохи раніше, в листопаді, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в колонці для The Economist написав наступне: 

"Спочатку я подумав, що з нашими командирами щось не так, тому змінив деяких із них. Тоді я подумав, може, наші бійці непридатні за призначенням, тому переставив бійців у якісь бригади... "Простий факт полягає в тому, що ми бачимо все, що робить ворог, і вони бачать все, що робимо ми. Щоб вийти з глухого кута, нам потрібно щось нове, як-от порох, який винайшли китайці і яким ми досі вбиваємо один одного".

У США в основному обмежувалися загальними словами, ключовим меседжем яких була подальша підтримка України. 

Приміром, за словами офіційного представника Держдепартаменту Сполучених Штатів Деніела Сайзека, підсумки контрнаступу ЗСУ не повинні впливати на рівень чи кількість підтримки з боку Штатів. Він це сказав на початку грудня в інтерв'ю "РБК-Україна" і про проміжні результати після таких заяв більш детально буде трохи нижче. 

Щодо контрнаступу в цілому. Детально його результати за 2023 рік розбирав військовий експерт Дмитро Снєгирьов. З його висновками ви можете ознайомитись ось тут

Якщо описувати ситуацію на фронті в цілому, то можна сказати наступне. Так, велика частина українського суспільства очікувала за цей рік ледве не повернення Криму (тут варто сказати, що очікувала не просто так, тому що подібні прогнози робили деякі представники військового керівництва). Цього не сталося. Але стався дуже серйозний рух наших Сил оборони на Запорізькому напрямку, стався плацдарм на лівому березі Херсонщини, а також сталася і продовжується серйозна боротьба на Донецькому та Луганському напрямках. Зрештою, ця боротьба зараз усюди.

Тому говорити про якийсь провал контрнаступу на фоні здобутків наших ЗСУ, які відвойовують окуповану росіянами землю в умовах відсутності переваги у повітрі, – як мінімум не зовсім правильно.  

Економіка 

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Тепер про підтримку з боку європейських партнерів та США. Спочатку про Штати. Сподівання на те, що Україна отримає від США фінансову допомогу до кінця 2023 року, на жаль, не виправдалися. 

Причина: внутрішні дискусії між Демократичною та Республіканською партіями. Згоди за цей місяць щодо голосування вони так і не дійшли. 

У Білому домі заявили, що сподіваються на ухвалення пакета додаткової фіндопомоги Україні у січні 2024 року. За словами координатора зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки при Білому домі Джона Кірбі, їм вдалося досягти на переговорах із представниками Республіканської партії прогресу у питанні боротьби з міграцією на кордоні з Мексикою, що дозволить розблокувати ухвалення нового фінансування для України.

З допомогою Євросоюзу також сталися труднощі. Хоча у Європі запевняють, що вони тимчасові. Мова у першу чергу йде про наступний пакет підтримки України на 50 мільярдів євро. Два тижні тому виділення цих коштів заблокував прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. 

Проте, на думку речника МЗС Німеччини Крістіана Вагнера, ЄС ухвалить свій наступний пакет підтримки України у будь-якому випадку, навіть у разі подальшого спротиву Угорщини. Як уточнює видання Bloomberg, як варіант, країни – члени ЄС можуть спрямувати гроші Україні поза бюджетним процесом Євросоюзу. 

Тим часом європейські країни продовжують допомогу "від себе". Та сама Німеччина планує надати Україні військову допомогу на суму у 8 мільярдів євро у 2024 році. Уряд Нідерландів виділяє 102 млн євро на перші чотири місяці 2024 року, щоб допомогти Україні пережити зиму та підготуватися до весни. Велика Британія на початку грудня оголосила про пакет гуманітарної допомоги Україні у розмірі майже 37 мільйонів фунтів. При цьому, за словами голови МЗС Британії Девіда Кемерона, його країна не зменшить допомогу Україні у наступному році. Для розуміння: у 2022–2023 роках британці надали Україні військову допомогу на суму 2 млрд фунтів стерлінгів. 

Це дуже важливі дії та заяви, оскільки без допомоги Україні буде дуже важко. За словами міністра економіки Юлії Свириденко, якщо Україна не отримає фінансову допомогу на початку 2024 року, може статися затримка з виплатою зарплат та пенсій для майже 12 мільйонів осіб.

Вона додала, що дефіцит зовнішньої підтримки відкине українську економіку до режиму "виживання", після того як вона почала відновлення у 2023 році. І наголосила, що сподівається на схвалення у ЄС допомоги Україні в лютому та появи коштів до кінця березня.

Світ

Джерело: відкриті джерела

Цей рік пройшов під знаком виборів, деякі з них серйозно змінили ситуацію всередині країн. Відразу можна згадати Аргентину, де президентом став радикальний кандидат Хав'єр Мілей. Його інавгурацію, до речі, відвідав глава України, що наштовхує на обережну надію щодо подальшого співробітництва двох держав. 

Вибори були й у Польщі, де у підсумку змінилась влада. Прем'єр-міністром став Дональд Туск. Він під час виступу в парламенті наголосив на важливості подальшої допомоги Україні та закликав Захід до "повної мобілізації". 

"Я більше не можу слухати, як деякі політики говорять про те, що вони "втомилися" від України. Хочу сказати, що завдання польського уряду – твердо вимагати повної рішучості в допомозі Україні, і я буду це робити з першого дня".

Ще одні важливі вибори – це ті, що не відбулися у 2023 році. Але відбудуться у наступному. І від їхніх результатів залежатиме дуже багато. Це вибори президента США.

Кінець 2023 року уже пройшов під відголосками цих майбутніх виборів. Власне, не в останню чергу через них сталася зупинка у наданні фінансової допомоги Україні – республіканці згадали про обіцянки Дональда Трампа, зокрема про будівництво стіни на кордоні з Мексикою та боротьбу з нелегальними мігрантами, і взялися вимагати від демократів рухів у цю сторону в обмін на голосування. 

Окремо треба виділити: 

Міжнародний ордер на арешт Володимира Путіна та так званого дитячого омбудсмана РФ Марії Львової-Бєлової. Причина: викрадення українських дітей, що Росія активно робить всі ці майже два роки повномасштабної війни. 

Вбивство Євгена Прігожина. Літак з очільником ПВК "Вагнер" банально збили, тим самим невдала спроба походу на Москву та вимоги до керівництва РФ ось так от вибухово фінішували. 

Ну і коронація Чарльза. На жаль, королева Єлизавета II залишила цей світ у 2023 році. На престолі її замінив син. Між іншим, так само активно підтримуючий Україну, як і його мама. Вічна пам'ять легендарній королеві. 

Технології 

Джерело: відкриті джерела

Рік пройшов під знаком ШІ. Штучний інтелект різко увірвався у нашу повсякденність, і тепер нейромережі, а також ChatGPT – це уже цілком звичні назви. Про ChatGPT ми детально писали ось тут

Наразі відомо, що компанія OpenAI, яка розробила ChatGPT, веде перемовини з інвесторами щодо залучення нового раунду фінансування на 100 мільярдів доларів або більше. Ця угода може зробити виробника ChatGPT одним із найдорожчих стартапів у світі. 

Спорт

Фото Павла Кубанова
Джерело: УАФ

Цей рік в спортивному плані вийшов доволі непоганим. Молодіжна збірна України з футболу дуже вдало виступила на Євро і змогла вперше в історії відібратися на Олімпійські ігри, які наступного року пройдуть в Парижі. Боксер Олександр Усик захистив свої титули у скандальному бою проти британця Даніеля Дюбуа і зараз готується до бою з Тайсоном Ф'юрі. Шаблістка Ольга Харлан на чемпіонаті світу з фехтування нагадала усьому світу про сутність росіян. Після перемоги вона відмовилась тиснути руку "нейтральній" спортсменці з Росії Анні Смірновій, що викликало скандал. Росіяни вимагали дискваліфікувати українку, але цього не сталося. 

Ну і збірна України з футболу – вона провела хороший відбірний турнір, але їй трохи не вистачило для прямого проходу на Євро. Тепер навесні вона зіграє проти збірної Боснії у плей-оф. 

Замість висновку 

У глибині душі ми чекали та сподівались на більше, звісно, з цим важко посперечатися. Вийшло не так, як хотілося, але й катастрофи не сталося. Зараз ми переходимо у новий 2024 рік. І тільки від нас залежить, чи буде він успішним для нашої держави. 

І чи зможемо ми наприкінці 2024 року сказати: цей рік був кращим, ніж минулий. Давайте для цього зробимо максимум. 

Читайте також:
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук
Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні
В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців
Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ