USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Туск склав присягу прем'єра Польщі

Напередодні Сейм проголосував за підтримку нового уряду прем'єр-міністра Дональда Туска
Дональд Туск

Дональд Туск

Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 13 грудня, Дональд Туск у президентському палаці склав присягу прем'єр-міністра Польщі. Також президент Анджей Дуда підписав рішення про призначення Ради міністрів і після цього міністри нового уряду також склали присяги.

З цього приводу Дуда зазначив, що це дуже важливий момент для Польщі. Він привітав з успіхом правлячу коаліцію, яка перемогла на останніх виборах. Президент зауважив, що хоч походить з іншого політичного середовища, він готовий до співпраці з новим урядом. За його словами, між ним і прем’єром Туском немає розбіжностей щодо розподілу владних функцій, повідомляє "Укрінформ".

Нагадаємо, напередодні Сейм Польщі підтримав призначення Дональда Туска прем’єр-міністром. Що відомо про Туска, розповідаємо тут.

Вибори в Польщі

Парламентські вибори у Польщі відбулися 15 жовтня. За їх результатами визначили 460 членів Сейму (нижня палата) та 100 сенаторів (верхня палата).

За підсумками виборів опозиція отримала більшість: "Громадянська платформа" під керівництвом колишнього президента Європейської ради Дональда Туска набрала 30,70% голосів за рекордної явки. Альянс "Третій шлях" отримав 14,40%, а "Ліва партія" – 8,6%.

Зауважимо, під час виборів у Польщі 15 жовтня польський політолог і журналіст Марек Сієрант заявив, що на цих парламентських виборах поляки дуже змобілізовані. Передусім це електорат опозиції. 

Зрештою, президент Анджей Дуда 13 листопада доручив формування нового уряду чинному прем'єр-міністру Моравецькому. Втім, уряд партії "Право і Справедливість" чинного премʼєр-міністра Матеуша Моравецького не отримав вотум довіри у нижній палаті польського парламенту. 

За надання уряду Моравецького вотуму довіри проголосували 190 депутатів "Права і Справедливості", проти були 266 політиків усіх інших політичних партій. Згідно з цим чинний уряд мають відправити у відставку і проголосувати за нового премʼєра.

Читайте також:
У Польщі чоловік напав з ножем на двох українських підлітків: Хлопці в лікарні У Польщі чоловік напав з ножем на двох українських підлітків: Хлопці в лікарні
Роберту Мецолу переобрали президенткою Європейського парламенту Роберту Мецолу переобрали президенткою Європейського парламенту
Польща розглядає пропозицію збивати російські ракети над Україною, але поки що це лише ідея, - МЗС Польщі Польща розглядає пропозицію збивати російські ракети над Україною, але поки що це лише ідея, - МЗС Польщі
В Український легіон, що формується в Польщі, вже зареєструвалися кілька тисяч осіб, – Сікорський В Український легіон, що формується в Польщі, вже зареєструвалися кілька тисяч осіб, – Сікорський