USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Туск склав присягу прем'єра Польщі

Напередодні Сейм проголосував за підтримку нового уряду прем'єр-міністра Дональда Туска
Дональд Туск
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 13 грудня, Дональд Туск у президентському палаці склав присягу прем'єр-міністра Польщі. Також президент Анджей Дуда підписав рішення про призначення Ради міністрів і після цього міністри нового уряду також склали присяги.

З цього приводу Дуда зазначив, що це дуже важливий момент для Польщі. Він привітав з успіхом правлячу коаліцію, яка перемогла на останніх виборах. Президент зауважив, що хоч походить з іншого політичного середовища, він готовий до співпраці з новим урядом. За його словами, між ним і прем’єром Туском немає розбіжностей щодо розподілу владних функцій, повідомляє "Укрінформ".

Нагадаємо, напередодні Сейм Польщі підтримав призначення Дональда Туска прем’єр-міністром. Що відомо про Туска, розповідаємо тут.

Вибори в Польщі

Парламентські вибори у Польщі відбулися 15 жовтня. За їх результатами визначили 460 членів Сейму (нижня палата) та 100 сенаторів (верхня палата).

За підсумками виборів опозиція отримала більшість: "Громадянська платформа" під керівництвом колишнього президента Європейської ради Дональда Туска набрала 30,70% голосів за рекордної явки. Альянс "Третій шлях" отримав 14,40%, а "Ліва партія" – 8,6%.

Зауважимо, під час виборів у Польщі 15 жовтня польський політолог і журналіст Марек Сієрант заявив, що на цих парламентських виборах поляки дуже змобілізовані. Передусім це електорат опозиції. 

Зрештою, президент Анджей Дуда 13 листопада доручив формування нового уряду чинному прем'єр-міністру Моравецькому. Втім, уряд партії "Право і Справедливість" чинного премʼєр-міністра Матеуша Моравецького не отримав вотум довіри у нижній палаті польського парламенту. 

За надання уряду Моравецького вотуму довіри проголосували 190 депутатів "Права і Справедливості", проти були 266 політиків усіх інших політичних партій. Згідно з цим чинний уряд мають відправити у відставку і проголосувати за нового премʼєра.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст