USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Революція чи тимчасова забавка? Знайомимося з СhatGPT – найпопулярнішим онлайн-сервісом у світі

Ми стали ще на крок ближчими до Skynet. Але це не точно
ChatGPT
Джерело: відкриті джерела

Ви ж пам'ятаєте, що таке Skynet? Штучний інтелект з "Термінатора", який, скажімо так, трохи вийшов з-під контролю людей. Настільки, що вирішив, що людська раса на Землі йому заважає і її потрібно знищити. 

З моменту появи легендарної серії фільмів про кіборгів тема Skynet чи чогось подібного – це обов'язкова частина дискусії про майбутнє штучних інтелектів та їхньої взаємодії з людиною. Дискусії не зупиняють технологічний розвиток (і Слава Богу, – ред.), але без напівсерйозних розмов про "ну ось ця штука стане розумнішою за людей та зажене їх в рабство" не обходиться. 

ChatGPT – нова тема для подібних розмов. І ми зараз розповімо, чому. Почнемо з азів. 

Що взагалі таке ChatGPT?

Це чат-бот, який у листопаді 2022 року запустила компанія OpenAI (про неї трохи нижче). І це також чат-бот, який за кілька місяців обігнав за кількістю користувачів TikTok та став найпопулярнішим онлайн-сервісом у світі. 

Чому? Якщо дуже коротко – він вміє майже все: відповідати на запитання, писати код, перекладати тексти, генерувати оповідання на задані теми тощо. А ще він вміє креативити. Себто не переповідати вам знайдений в інтернеті текст. А створювати унікальний. Це не завжди дуже круто, у ChatGPT, як у будь-якої нейромережі, бувають посередні результати. Але він вчиться і вчиться дуже швидко. Може, навіть занадто, тому що переполох в IT він організував уже дуже серйозний (про це теж нижче). 

Що відомо про компанію OpenAI? 

Компанія була заснована наприкінці 2015 року, а серед її засновників є Ілон Маск. Правда, він вже п'ять років як вийшов з ради директорів через можливий конфлікт інтересів.

Очолює OpenAI Сем Альтман, колишній президент венчурного фонду Y Combinator, який інвестує кошти в технологічні компанії. 

Компанія займається створенням різноманітних технологій на основі машинного навчання. Одним із найвідоміших проєктів OpenAI є нейромережа DALL·E 2, яка може малювати картини на основі текстового запиту.

Також OpenAI належить модель обробки мови GPT-3, яка здатна відповідати на різні питання англійською мовою.

Як працює ChatGPT?

Як і стандартні чат-боти – через діалогове вікно у форматі запитів від людини. Ви прописуєте задачу – чат-бот генерує відповідь. 

Itbox пише, що GPT розшифровується як Generative Pre-trained Transformer – генеративний попередньо тренований трансформер. Власне, у цих словах якраз зашифрований основний принцип технології – генерація тексту на основі раніше отриманих даних, відштовхуючись від результатів тренування (роботи з людиною-вчителем).

Тренування складається з чотирьох етапів:

  • Нульовий рівень. Розробники задають параметри нейромережі, за якими вона аналізуватиме текст. У ChatGPT є 175 мільярдів параметрів – найбільша кількість на даний момент.

  • Перший рівень. Роботу "згодовують" безліч текстів, які піддаються аналізу. На їх основі нейромережа навчається. ChatGPT тренували не тільки природними мовами, але й мовами програмування, тому він може генерувати тексти та комп'ютерний код.

  • Другий рівень. Боту ставлять питання, на яке він генерує кілька відповідей. Результат вивчають люди і розташовують варіанти від кращого до гіршого. Їх повторно "згодовують" нейромережі. В результаті аналізу створюється PPO-модель – ШІ самостійно вносить зміни до алгоритму роботи, заданого на етапі проєктування.

  • Третій рівень. Запит пропускається через базовий алгоритм та PPO-модель. Якщо користувач ставить додаткове питання, цикл повторюється. Таким чином реалізовано контекстне наслідування – нейромережа пам'ятає, про що ви говорили раніше, що дозволяє їй краще за вас розуміти.

На даний момент ChatGPT знаходиться на третьому рівні навчання, тобто бот не є фінальним продуктом і в майбутньому може перевершити вже наявні результати.

Тобто важлива деталь. Як стверджують користувачі, ChatGPT здатний розуміти запит за кількома словами і відразу видавати готову відповідь. На відміну від Google, GPT-3, на покращеній версії якої і побудований ChatGPT, відразу дає відповідь зі своєї бази знань, а не показує запропоновані сайти, де користувач сам повинен шукати інформацію.

Що він може? 

Тут виділимо кілька позицій, які вже можна назвати популярними. 

Відповідати на запитання. Як і будь-який чат-бот, зрештою. Тільки відповіді ChatGPT є більш розгорнутими та глибшими, ніж відповіді звичайного чат-бота (це знову ж таки коментарі користувачів, – ред.). 

Писати діалоги та оповідання. Ви задаєте конкретну тему – і отримуєте результат.

Допомагати у розробці програм. І навіть це, так. Програмісти можуть звернутися до ChatGPT за допомогою – і він видасть приклад коду, який можна використовувати для певної програми. Звісно, код варто перевірити перед використанням, але факт є факт. 

Приклади

СhatGPT. Що відбувається прямо зараз?

У січні чат-бот досяг 100 мільйонів активних користувачів щомісяця, тим самим, згідно із дослідженням UBS, став найшвидше зростаючим споживчим додатком в історії. Та оголосив про запуск платної щомісячної підписки для користувачів із США.

Для порівняння

За даними Sensor Tower, TikTok знадобилося приблизно дев’ять місяців після глобального запуску, щоб охопити 100 мільйонів користувачів, а Instagram – 2,5 роки.

Що про підписку?

OpenAI оголосила про місячну підписку в розмірі 20 доларів, яка спочатку буде стосуватися лише користувачів у США. За словами компанії, це забезпечить стабільніший і швидший сервіс, а також можливість спочатку спробувати нові функції.

Підписники отримають доступ до бота навіть у моменти пікових навантажень, менший час відгуку та пріоритетний доступ до оновлень і нових функцій.

В Україні ChatGPT поки що офіційно не доступний

Але отримати доступ до нього можна. Найкращий спосіб – у цьому вам допоможе VPN та реєстрація з іноземного номера (як варіант – використання віртуальної сімки, але є зауваги, що спосіб з сімкою – не стовідсотковий). 

Або ж попросити знайому людину за кордоном зареєструвати вам акаунт через місцевий номер, пише Speka.Media

Замість підсумку 

Власне, тепер про переполох. Один з останніх прикладів. Генеральний директор Google Сундар Пічаї оголосив "червоний код" і прискорив розробку штучного інтелекту, щоб мати можливість представити щонайменше 20 продуктів на основі штучного інтелекту в цьому році. Все для того, щоб мати можливість конкурувати з GhatGPT. 

Річ у тому, що ChatGPT гігантськими темпами завойовує увагу користувачів по всьому світу. 

Ось кілька історій

Суддя в Колумбії використав ChatGPT для винесення рішення, чи має страховка дитини з розладом аутистичного спектра покривати витрати на лікування. Про це пише The Guardian.

Він поставив боту щонайменше одне конкретне юридичне питання:

"Чи звільнено неповнолітнього аутиста від сплати зборів за лікування?" Відповідь ChatGPT збіглася з остаточним рішенням судді.

Студент в Росії заявив, що написав диплом за допомогою ChatGPT. І зміг його захистити. Школярі у США почали масово робити домашні завдання за допомогою ChatGPT, що вже викликало перші невдоволення та заклики заборонити користуватися чат-ботом під час освітніх програм. 

Американський конгресмен-демократ Джейк Окінклосс виголосив у Палаті представників Сполучених Штатів промову, написану чат-ботом ChatGPT. Про це повідомляє Associated Press.

На фоні величезного ажіотажу розробники обіцяють постійно покращувати бот та додавати нові функції. Чи стане ChatGPT революційним проривом, чи, може, його чекає доля не так давно шалено популярного Clubhouse (пам'ятаєте ще такий?). Час покаже. 

 

 

Читайте також:
YouTube блокуватиме сторонні додатки, які дозволяють дивитися відео без реклами YouTube блокуватиме сторонні додатки, які дозволяють дивитися відео без реклами
Україна використовує ШІ для боротьби з Росією: Як це відбувається? Україна використовує ШІ для боротьби з Росією: Як це відбувається?
Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ
У Мінцифри розробили У Мінцифри розробили "Білу книгу" з описом регулювання ШІ в Україні. Що очікувати бізнесу