USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Загибель військових 128-ї ОГШБ: Офіс генпрокурора відреагував на інформацію про "провалену" справу. Оновлено

На даний час триває комплекс слідчих дій, призначено судові експертизи
128 окрема гірсько-штурмова бригада
Ілюстративне фото
Джерело: 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада

Інформація про те, що кримінальна справа за інцидентом загибелі бійців під час нагородження в прифронтовому селі на Запоріжжі розвалилася в суді, не відповідає дійсності. Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

"Кримінальне провадження за фактом недбалого ставлення до військової служби за ч. 4 ст. 425 КК України розслідується слідчими ДБР за процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону. На даний час триває комплекс слідчих дій, призначено судові експертизи", – йдеться в повідомленні.

Крім того, зазначається, що стосовно командира бригади був складений адміністративний протокол ч. 2 ст. 172-16 Кодексу про адміністративні правопорушення України щодо невчасного повідомлення про подію. За наслідками розгляду протоколу суд закрив провадження в адміністративній справі у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Проте зазначається, що така обставина жодним чином не впливає на стан розслідування кримінального провадження. 

Що передувало?

"Главком" опублікував матеріал, у якому було сказано, що жодна особа ще не отримала підозри у справі про загибель військовослужбовців 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади у Запорізькій області внаслідок ворожого ракетного удару, який стався на початку листопада 2023 року. Про це агентству повідомили в Офісі генерального прокурора.

Розслідування триває за фактами державної зради і недбалого ставлення до військової служби.

Зазначалось, що у рамках розслідування було допитано заступника командира розвідувальної роти з морально-психологічного забезпечення. Він входив до числа тих військових, які знали про нагородження військовослужбовців 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади 3 листопада 2023 року. За його словами, у середині жовтня 2023 року у нього виникли проблеми із входом в акаунт у месенджері Signal, де пізніше публікувалися дані про нагороджених осіб. Свідок зазначив, що змінив сім-карту і під нею зайшов у групу в Signal. Він також додав, що в акаунті з його попереднім номером змінився нікнейм на "ivan75hz". Хоча він його не змінював. Наразі суд арештував телефон цього військового.

Також Державне бюро розслідувань вилучило мобільний телефон та два ноутбуки у командира реактивної артилерійської батареї. На вказаній техніці, як зазначає слідство, встановлено шпигунське програмне забезпечення, за допомогою якого міг статися виток інформації про місце розташування військовослужбовців 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади.

Крім цього, щодо командира 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади полковника Дмитра Лисюка було складено протокол про військове адміністративне правопорушення за ч. 2 статті 172-16 Кодексу про адмінправопорушення ("Бездіяльність військової влади"). Його звинувачували в тому, що протягом 3–7 листопада 2023 року він не повідомив (ані усно, ані письмово у вигляді доповіді) про загибель військових керівнику Запорізької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони. Таким чином командир бригади порушив дисциплінарний статут ЗСУ та внутрішні інструкції Міноборони.

У підсумку зазначалось, що ця справа розвалилася в суді, оскільки прокуратура не зібрала достатньо доказів.

Трагедія зі 128-ю ОГШБ

Трагедія трапилася 3 листопада 2023 року біля села Зарічне Запорізької області. Росіяни під час нагородження воїнів бригади завдали по них удару ракетою "Іскандер-М". 

Командир 128-ї гірсько-штурмової бригади Дмитро Лисюк дав розпорядження вишикувати артилеристів для нагородження в День ракетних військ і артилерії, але сам запізнився на нагородження.

Є дані, що росіяни стежили за бійцями бригади з безпілотника, коригуючи ракетний удар. Проте окупанти помилилися і потрапили в будівлю позаду військових, ближче до дороги. Більшість військових, на щастя, уникли загибелі, адже їх прикрила стіна будівлі, в яку влучила ракета.

Зазвичай такі церемонії нагородження невеликі, за участю, можливо 30 осіб, і відбуваються в добре захищеному бункері чи траншеї. Однак зібрання в п'ятницю відбулося на відкритому місці, і в ньому взяли участь майже 100 людей, у тому числі багато тих, хто не отримував нагороди.

Яка основна версія?

Згодом СБУ розкрила ймовірну версію ракетного удару. Ймовірно, це технічне проникнення. На один із пристроїв, на якому був месенджер Signal, прийшло повідомлення "про конкретну дату і місце шикування військовослужбовців, куди надалі й прилетіла ракета".

Читайте також:
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія
Справа ТОВ Справа ТОВ "Краснолиманське": Працівники ДБР можуть бути причетні до фальсифікації документів. Кримінальне провадження вже відкрито
Справа ТОВ Справа ТОВ "Краснолиманське": Апеляційний суд не змінив запобіжний захід директору підприємства. Він залишається під вартою
Суд відправив Тищенка під цілодобовий домашній арешт Суд відправив Тищенка під цілодобовий домашній арешт