USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

У РФ готуються до підвищення податків

До кінця першого кварталу, за оцінкою Альфа-банку, розмір дірки в бюджеті може збільшитися до 4 трлн рублів
Податок
Джерело: відкриті джерела

Російська влада може піти на збільшення податків, щоб наповнити бюджет. Зростання податкового навантаження буде "дуже ймовірним сценарієм" найближчими роками, вважають аналітики Альфа-банку.

Зазначається, що, за підсумками першого кварталу, Мінфін РФ зафіксував падіння нафтогазових доходів на 45%, а в січні – лютому отримав рекордний в історії дефіцит – 2,6 трлн рублів.

До кінця кварталу, за оцінкою Альфа-банку, розмір дірки в бюджеті може збільшитися до 4 трлн рублів, ідеться в огляді банку.

До того ж однією з ознак того, що влада може збільшити податкове навантаження, є активність Федеральної податкової служби, яка, за підсумками 2022 року, донарахувала бізнесу 686 млрд рублів.

Євросоюз вніс Росію в сірий список податкових юрисдикцій

Євросоюз включив Росію до списку країн, що не дотримуються належним чином податкових юрисдикцій. Про це повідомляється на сайті Ради ЄС.

Євросоюз створив сірий список податкових юрисдикцій у 2017 році для того, щоб боротися з ухилянтами від сплати податків та тими, хто займається відмиванням коштів. До сірого списку потрапляють країни, що запроваджують політику, яка сприяє податковим злочинам.

Країни оцінюються на основі набору критеріїв, встановлених Радою. Ці критерії охоплюють прозорість оподаткування, справедливе оподаткування та впровадження міжнародних стандартів, спрямованих на запобігання ерозії податкової бази та переміщенню прибутку.

На сьогодні у сірому списку є 16 країн. В основному це класичні офшори – Багамські острови, Панама, Трінідад і Тобаго, Фіджі, Самоа, Вануату та інші.

З 2020 року Рада Євросоюзу оновлює цей список два рази на рік. Наступний перегляд списку запланований на жовтень 2023 року.

Чому туди потрапила Росія

Річ у тому, що Росія так і не виконала зобов’язань щодо "усунення шкідливих аспектів спеціального режиму для міжнародних холдингових компаній". Російські чиновники у 2022 році внесли поправки до законодавства, які регулюють режим спеціальних адміністративних районів. Мета – створення умов для залучення іноземного капіталу, в тому числі з російським "корінням". Однак в Європі вважають, що це насамперед створює нечесну податкову конкуренцію.

Друга причина потрапляння Росії у сірий список – це припинення діалогу з Євросоюзом щодо питань податкового законодавства після початку війни в Україні.

Тим часом швейцарський банк Credit Suisse заявив, що заморозив на своїх рахунках більше ніж 19 млрд доларів російських коштів. 22 січня стало відомо про це, що управління зі стягнення боргів Фінляндії заморозило активи громадян РФ на суму 187 млн євро. 


Читайте також:
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати