USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Євросоюз планує передати Україні 500 тис. снарядів до кінця року

Ще 500 тис. снарядів "трохи затримуються"
Боєприпаси
Джерело: відкриті джерела

Євросоюз передасть Україні до кінця 2023 року 500 тис. боєприпасів з обіцяного мільйона. Наступного року ця цифра складе мільйон. Про це повідомляє "Інтерфакс Україна" з посиланням на анонімного високопоставленого європейського чиновника.

"Ми збираємося поставити до кінця цього року, я думаю, 500 тисяч із мільйона. Я вважаю, що наступного року ми досягнемо мільйона. Але вірно, ми трохи затримуємося", – заявив він.

Він наголосив, що ЄС також працює з іншими партнерами, про що не завжди публічно відомо, "над отриманням деяких снарядів з інших країн, у яких вони є".

Обіцяний мільйон снарядів

Ще у березні 2023 року Євросоюз ухвалив план із забезпечення України боєприпасами, який передбачає закупівлю 1 млн снарядів протягом року.

"Україна потребує боєприпасів й попросила їх. Я запропонувала країнам – членам ЄС спільно закупити 1 млн снарядів для України. Тішить, що сьогодні міністри закордонних справ та оборони Євросоюзу схвалили цю ініціативу", – написала тоді прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

Втім, вже в жовтні міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Європейський Союз поставив Україні лише 300 тисяч снарядів з обіцяного мільйона.

Нині ж в ЄС говорять, що досягти поставленої мети до середини березня буде дуже складно. Серед проблем, з якими стикаються підрядники під час нарощування обсягів виробництва, керівники підприємств називають брак персоналу і проблеми з поставками вибухових речовин.

Брак боєприпасів в ЄС

Нагадаємо, раніше ми писали, що потреби Європи в боєприпасах сьогодні оцінюються на рівні 13 млн снарядів, і таку кількість ОПК європейських країн – членів НАТО може виробити аж за понад 40 років, тому у норвезькій компанії Nammo, яка є одним з найбільших виробників боєприпасів у Європі, б’ють на сполох через боєприпасну кризу.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров