USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

У Гаазі почав роботу Міжнародний центр розслідування злочинів РФ в Україні

У центрі, зокрема, працюватимуть українські прокурори
Міжнародний центр розслідування злочинів РФ в Україні
Міжнародний центр розслідування злочинів РФ в Україні
Джерело: Офіс Генерального прокурора

Сьогодні, 3 липня, у Гаазі (Нідерланди) починає роботу Міжнародний центр із розслідування злочинів агресії РФ проти України (ICPA). Про це повідомила пресслужба Європейської комісії.

"Він (центр, — ред.) стане структурою для підтримки поточних і майбутніх розслідувань злочинів Росії та сприятиме обміну та аналізу доказів, зібраних з початку агресії", — зазначили там.

В свою чергу в Офісі генпрокурора повідомили, що у центрі працюватимуть українські прокурори. Представники Спільної слідчої групи (JIT) з Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Румунії разом із ними долучаться до роботи центру на стартовому етапі. Спеціальний прокурор США з питань злочину агресії підтримуватиме діяльність центру.

Інші країни та інституції зможуть приєднатися протягом найближчих місяців. Країни, які володіють інформацією або доказами, що мають стосунок до розслідування злочину агресії проти України, також можуть звернутися з проханням про участь.

Чим займатиметься ICPA?

Завдяки центру прокурори з різних країн зможуть щодня співпрацювати в єдиному місці, швидко й ефективно обмінюватися доказами та узгоджувати спільну стратегію розслідування та обвинувачення. Центр братиме участь у будь-якому майбутньому судовому переслідуванні за злочин агресії.

Учасники ICPA отримають індивідуальну оперативну, технічну, логістичну та фінансову підтримку Євроюсту. База даних доказів основних міжнародних злочинів (CICED), якою керує Євроюст, буде допомагати центру. Докази, які вже подали до цієї бази в контексті інших міжнародних злочинів (злочинів геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів), можуть бути актуальними для розслідування злочину агресії.

Розташування центру в Гаазі має декілька переваг. ICPA не лише матиме прямий доступ до матеріалів Секретаріату Мережі з питань геноциду, що зберігаються в Євроюсті, але й зможе тісно співпрацювати й взаємодіяти з Міжнародним кримінальним судом.

Що передувало?

В Офісі президента ще у вересні 2022-го повідомили, що Україна пропонує країнам "Великої сімки" та іншим державам-партнерам підтримати ініціативу зі створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання РФ за злочин агресії проти України.

У Міністерстві закордонних справ України пояснювали, що міжнародне кримінальне правосуддя має достатні інструменти для розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду. Але наявні інституції постають перед "об’єктивними правовими перешкодами" в розслідуванні злочину агресії проти України. Саме тому необхідне створення спеціального трибуналу, який буде здатен притягнути до відповідальності керівництво РФ саме за цей злочин.

До того ж, нещодавно уряд Нідерландів офіційно дав згоду на пропозицію України про створення організації - Міжнародного реєстру збитків, завданих Україні російською агресією. Розташувати його планують в Гаазі. Вже зараз РФ повинна заплатити Україні сотні мільярдів євро за свою агресію, порахували аналітики, але що ж насправді передбачають репарації та з чим їх постійно плутають – читайте в нашому матеріалі

Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів