USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Український уряд наближається до ухвалення рішень Гаазького трибуналу щодо Росії, – Чубаров

Публічні слухання у справі щодо порушення Росією двох конвенцій пройдуть із 6-го по 14 червня 2023 року
 Рефат Чубаров
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров
Джерело: відкриті джерела

Вже 6 червня Міжнародний суд ООН може визнати Росію винною в ратифікації двох міжнародних конвенцій про ліквідацію всіх форм расової дискримінації і Міжнародну конвенцію щодо боротьби з фінансуванням тероризму. Про це розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров в ефірі медіапроєкту Ukraine World News.

"Судді можуть прийняти рішення про те, що Російська Федерація як країна, яка ратифікувала ці дві міжнародні конвенції, винна і це накладає ще певні навантаження на російську сторону, бо на кожній ділянці є свої аспекти", – йдеться в повідомленні Чубарова.

Також голова Меджлісу зазначив, що Європейський суд з питань прав людини минулого року визнав, що Росія почала контролювати ситуацію в Криму з 27 лютого. Того ранку так звані невідомі чоловіки увірвалися в приміщення Верховної ради Криму і Ради міністрів Криму. 

Новини за темою: Міжнародні правники ухвалили резолюцію із закликом про створення спецтрибуналу проти Росії

"Росія дуже хотіла, щоб цією датою було названо десь 20 березня. Щоб було декілька тижнів для проведення кримського референдуму і народ Криму виявив своє бажання приєднатися до Росії. Але Європейський суд сказав дуже чітко – ні, 26-го числа РФ захопила Крим і перейшла до ефективного контролю", – додав Чубаров. 

Наразі Міжнародний суд може визнати, що Росія винна в порушеннях конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму ще з 27 лютого 2014 року. Тобто суд може заявити, що Росія є країною-терористом.

Нагадаємо, що Міжнародний суд ООН з 6-го по 14 червня 2023 року проведе публічні слухання у справі щодо порушення Росією двох конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації. Про це йдеться в пресрелізі суду.

Ордер на арешт Путіна та дитячого омбудсмена

17 березня Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової.

"Путін, імовірно, несе відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до Росії. Злочини, ймовірно, були скоєні на окупованій території України щонайменше з 24 лютого 2022 року. Існують розумні підстави вважати, що пан Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочин – за вчинення дій безпосередньо спільно з іншими, за його неспроможність здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими. Марія Львова-Бєлова, як стверджується, несе відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переселення населення (дітей) з окупованих територій України до Росії", – сказано в заяві. 

Ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової видані за поданими прокуратурою клопотаннями 22 лютого 2023 року.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму