USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Європарламент схвалив перший у світі законопроєкт про штучний інтелект

Документ підтримали 523 депутати
Штучний інтелект

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Європейський парламент схвалив закон про штучний інтелект для мінімізації ризиків, пов’язаних з його використанням. Про це повідомляє пресслужба парламенту.

У грудні 2023 року документ погодили на переговорах країни – члени ЄС. Сьогодні ж його підтримали 523 голосами депутати Європарламенту.

Проти проголосували 46 парламентарів, ще 49 – утримались.

Що передбачає закон?

Нові правила встановлюють зобовʼязання щодо ШІ, виходячи з його потенційних ризиків та рівня впливу.

Забороняються певні додатки штучного інтелекту, які загрожують правам громадян, у тому числі системи біометричної категоризації, що ґрунтуються на чутливих характеристиках, а також нецільове вилучення зображень осіб з інтернету або записів з камер відеоспостереження для створення баз даних розпізнавання осіб. 

Обмежується використання урядами біометричного спостереження в реальному часі у громадських місцях випадками певних злочинів запобіганням реальним загрозам, таким як терористичні атаки, та пошуку людей, підозрюваних у найбільш серйозних злочинах.

Коли закон почне діяти?

Очікується, що країни Євросоюзу мають намір офіційно дати згоду на закон у травні, при цьому очікується, що він набуде чинності на початку наступного року і почне застосовуватися у 2026 році, хоча деякі положення набудуть чинності раніше.

Нагадаємо

За даними МВФ, штучний інтелект інтегрується в бізнес по всьому світу з надзвичайною швидкістю. Такий розвиток технологій штучного інтелекту може призвести до того, що майже 40–60% робочих місць в усьому світі будуть автоматизовані за допомогою ШІ.

Укладачі британського словника Collins Dictionary обрали словом року абревіатуру AI. Це скорочення від "artificial intelligence" – штучний інтелект (ШІ).

Повідомлялося і те, що YouTube розробляє інструмент штучного інтелекту, який імітуватиме голоси відомих співаків.

Також штучний інтелект допомагатиме в розмінуванні території України.

Читайте також:
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Європарламент підтримав заборону готівкових розрахунків на суму понад 10 тисяч євро Європарламент підтримав заборону готівкових розрахунків на суму понад 10 тисяч євро
Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни