USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Штучний інтелект вплине на 40–60% робочих місць у світі, – аналіз МВФ

На думку директора-розпорядника МВФ Крісталіни Георгієвої, світ стоїть на порозі технологічної революції
Штучний інтелект

ШІ

Джерело: відкриті джерела

Штучний інтелект інтегрується в бізнес по всьому світу з надзвичайною швидкістю. Такий розвиток технологій штучного інтелекту може призвести до того, що майже 40–60% робочих місць в усьому світі будуть автоматизовані за допомогою ШІ, свідчить аналіз Міжнародного валютного фонду.

Відтак, на думку директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крісталіни Георгієвої, світ стоїть на порозі технологічної революції. Вона, з одного боку, може збільшити продуктивність, прискорити глобальне зростання та підвищити доходи, а з іншого – може призвести до втрати робочих місць і поглибити нерівність.

"Висновки вражають: майже 40 відсотків зайнятості у світі піддаються впливу ШІ. Історично склалося так, що автоматизація та інформаційні технології, як правило, впливали на рутинні завдання, але одна з речей, яка відрізняє ШІ, – це його здатність впливати на висококваліфіковані робочі місця. Як наслідок, країни з розвиненою економікою стикаються з більшими ризиками, пов’язаними зі штучним інтелектом, але також мають більше можливостей використовувати його переваги порівняно з країнами з ринками, що розвиваються, і економіками, що розвиваються", – написала Георгієва.

Ризики та переваги ШІ в бізнесі

Згідно з аналізом МВФ, ШІ, ймовірно, вплине на 60% робочих місць у країнах з  розвинутою економікою та на 26% – у країнах з низьким рівнем доходу. В багатьох випадках працівники можуть отримати переваги від інтеграції штучного інтелекту, але в інших ситуаціях ШІ може заміняти людей, знижуючи попит на робочу силу.

Георгієва наголошує на тому, що деякі країни можуть стикнутися з ускладненням нерівності через відсутність інфраструктури та кваліфікованої робочої сили для ефективного використання ШІ. Також вона вказує на потенційні можливості для підвищення виробництва та доходів у всьому світі завдяки використанню цієї технології.

За словами директорки МВФ, наслідки розвитку штучного інтелекту складно передбачити, оскільки існують різні можливості.

Готовність до виклику ШІ

Відтак, щоб допомогти країнам розробити правильну політику, Міжнародний валютний фонд розробив Індекс готовності до штучного інтелекту, який вимірює готовність у таких сферах, як цифрова інфраструктура, політика людського капіталу та ринку праці, інновації та економічна інтеграція, а також регулювання та етика. За допомогою Індексу співробітники МВФ оцінили готовність 125 країн. Результати показують, що багатші країни, включаючи розвинені та деякі країни з ринками, що розвиваються, як правило, краще підготовлені до впровадження ШІ, ніж країни з низьким рівнем доходу.

Так, Сінгапур, Сполучені Штати та Данія отримали найвищі бали в Індексі завдяки своїм високим результатам у всіх чотирьох категоріях, що відстежуються.

Поради щодо пріоритетів

Керуючись висновками Індексу готовності до ШІ, у Міжнародному валютному фонді зауважують, що країни з розвиненою економікою повинні надавати пріоритет інноваціям та інтеграції ШІ, розробляючи при цьому надійну нормативно-правову базу. Такий підхід сприятиме створенню безпечного та відповідального середовища для ШІ, що допоможе зберегти довіру громадськості.

А от для країн з ринками, що формуються, та країн, що розвиваються, пріоритетом має стати закладення міцного фундаменту за рахунок інвестицій у цифрову інфраструктуру та цифрову компетентність робочої сили.

"Ера штучного інтелекту вже настала, і в наших силах зробити так, щоб вона принесла процвітання для всіх", – додала Георгієва.

Останні новини зі світу ШІ

Укладачі британського словника Collins Dictionary обрали словом року абревіатуру AI. Це скорочення від "artificial intelligence" – штучний інтелект (ШІ).

Повідомлялося і те, що YouTube розробляє інструмент штучного інтелекту, який імітуватиме голоси відомих співаків.

Також штучний інтелект допомагатиме в розмінуванні території України.

Читайте також:
TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах
Apple, ймовірно, покаже власний штучний інтелект на презентації в червні, – Reuters Apple, ймовірно, покаже власний штучний інтелект на презентації в червні, – Reuters
Україна використовує ШІ для боротьби з Росією: Як це відбувається? Україна використовує ШІ для боротьби з Росією: Як це відбувається?
Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ