USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро

Затвердження плану очікується протягом місяця
Євросоюз
Євросоюз
Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія схвалила запропонований урядом України План дій в межах механізму Ukraine Facility, що визначає умови отримання 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги протягом 2024–2027 років. Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Стратегія реформ та інвестицій в Україні пропонує міцну основу для більш сучасної, процвітаючої України на її шляху до ЄС", – зазначила посадовиця.

У Єврокомісії також додали, що це фінансування допоможе Україні підтримувати свою адміністрацію, виплачувати зарплати та пенсії, надавати основні державні послуги і займатися відновленням і реконструкцією.

А одразу після затвердження плану, яке очікується протягом місяця, ЄК зможе виділити Україні до 1,89 мільярда євро попереднього фінансування.

Надалі кошти за цією програмою виділятимуть за умови виконання узгоджених кроків щодо реформ і дотримання ефективних демократичних механізмів.

Новини за темою: За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20%

Ukraine Facility

Це програма підтримки України від ЄС обсягом 50 млрд євро, яка діятиме з 2024-го до 2027 року.

Програма розділена на три ключових складові: 

  • Перша – пряма підтримка державного бюджету – 38,27 млрд євро, з яких 33 млрд євро у формі кредитів та 5,27 млрд євро – у формі грантів;
     
  • Друга – спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах – 6,97 млрд євро;
     
  • Третя – технічна підтримка у здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами, включно з отриманими раніше 4,76 млрд євро. 

Окрім того, програма передбачає механізм перехідного фінансування, який дозволить Україні отримати підтримку для державного бюджету ще до моменту повноцінного запуску Ukraine Facility. 

Як відомо, 20 березня до держбюджету України надійшов перший транш в межах перехідного фінансування обсягом 4,5 млрд євро з великого пакета підтримки на суму 50 млрд євро. Це відбулося відповідно до фінансового інструменту Європейського Союзу Ukraine Facility.

Читайте також:
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів
Допомога Україні від США: Чому спікер Джонсон різко змінив свою думку Допомога Україні від США: Чому спікер Джонсон різко змінив свою думку