USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Уряд затвердив план для Ukraine Facility: Що передбачає програма

Фінансова підтримка України, згідно з Ukraine Facility, розрахована на чотири роки і має загальний обсяг 50 млрд євро
уряд кабмін
Засідання Кабміну Дениса Шмигаля
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів затвердив план для програми Ukraine Facility. Про це повідомив глава уряду Денис Шмигаль у Telegram.

План є основою надання фінансової підтримки в рамках програми, яка розрахована на чотири роки і має загальний обсяг 50 млрд євро. Він містить структурні реформи, яким відповідають понад 100 квартальних індикаторів.

"Це європейські підходи до реформи державного управління, до боротьби з корупцією, до економічних і секторальних реформ у різних галузях: від енергетики до аграрної галузі. Крім того, у документі прописані наскрізні напрями – як "зелений перехід", цифровізація, євроінтеграція", – пояснив прем’єр.

За його словами, план розроблявся спільно з європейськими партнерами, щоб посилити Україну і наблизити членство в Європейському Союзі.

"Найближчим часом ми передамо його на розгляд Єврокомісії. Завдяки реалізації реформ плану для Ukraine Facility Україна зможе отримати близько 16 млрд євро цього року", – додав він.

Що відомо про Ukraine Facility?

План для Ukraine Facility – це технічний документ, необхідний для реалізації програми фінансової підтримки України від Європейського Союзу. Він не є загальною стратегією відновлення, а охопить лише частину передбачених на наступні роки державних змін з фокусом на макроекономічне зростання. 

Це програма підтримки України від ЄС обсягом 50 млрд євро, яка діятиме з 2024-го до 2027 року, з яких 38,27 млрд євро буде спрямовано на підтримку державного бюджету. 

Вона розділена на три ключових складові: 

  • Перша складова – пряма підтримка державного бюджету – 38,27 млрд євро, з яких 33 млрд євро у формі кредитів та 5,27 млрд євро у формі грантів;
     
  • Друга складова – спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах – 6,97 млрд євро;
     
  • Третя складова – технічна підтримка у здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами, включно з отриманими раніше 4,76 млрд євро. 

Окрім того, програма передбачає механізм перехідного фінансування, який дозволить Україні отримати підтримку для державного бюджету ще до моменту повноцінного запуску Ukraine Facility. 

План для Ukraine Facility передбачає здійснення структурних реформ в державному секторі, проведення низки економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва, а також кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання.

Очікується, що реалізація Плану сприятиме європейській інтеграції України та подальшому стійкому розвитку економіки. Бюджетна підтримка в рамках Ukraine Facility Європейського Союзу надаватиметься щоквартально за виконання визначених у Плані критеріїв щодо проведення передбачених реформ. 

Читайте також:
Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні